Pátek, 26. dubna 2024

Lidé nechtějí mít za domy továrnu na zpracování odpadu

Lidé nechtějí mít za domy továrnu na zpracování odpadu

Lidé se hned z několika důvodů obávají toho, že by provoz měl negativní ekologické důsledky nejen na přírodu, životní prostředí, ale zejména na zdraví těch, kteří poblíž bydlí. A není jich málo. V lokalitě poblíž železničního přejezdu stojí několik desítek rodinných domů se zahradami.

"Za poslední roky nás tady sužuje už dost věcí. Jednou je to stavba železničního koridoru, pak zase auta, která naváží materiál na stavbu dálnice, provoz štěrkovny a s ní spojený hluk, prašnost a pohyb nákladních aut po obci," uvedla jedna ze signatářů petice dolnolutyňských občanů Jana Josieková.

Hala místo louky

Plánovanou stavbu haly a linky, na které se má separovat antracit a olovo, lidé odmítají z obav o zhoršení životního prostředí a také z možnosti ekologické havárie.

"Kromě toho, že na místě dnešní louky vyroste hala a bude narušen biokoridor potoka a břehových porostů říčky Lutyňky, zhorší se imisní situace v místě, které zejména v zimě bývá pravidelně jedním z nejznečištěnějších v regionu. Nebezpečí vidíme také v možném úniku olověného prachu do ovzduší," píše se v petici, kterou lidé předali vedení obce.

Jednatel bohumínské společnosti AB Chemitrans Pavel Kasan tvrdí, že lidé nemají důvod k obavám, že by provoz měl negativní vliv na životní prostředí.

"K tomu, abychom od úřadů získali povolení ke stavbě a zahájení provozu této linky, musíme splnit takové podmínky, které prakticky vylučují jakýkoliv negativní vliv na kvalitu ovzduší či životního prostředí obecně. Kromě jiného jsme pod kontrolou České inspekce životního prostředí, takže tento provoz musí být skutečně v souladu s platnými normami," tvrdí Pavel Kasan.

A proč si firma ke stavbě provozu, v němž se pracuje s toxickými látkami, vybrala právě venkovskou oblast uprostřed zeleně?

"Z ekonomických důvodů. Prostory v průmyslových areálech například v Bohumíně skoupili spekulanti a chtějí za pronájem tak horentní sumy, že je levnější postavit novou halu tzv. na zelené louce, třebaže to bude kousek za městem," vysvětlil Kasan.

Podle něj momentálně probíhá proces Posuzování vlivu stavby na životní prostředí (EIA) a investor musí podmínky všech úřadů, které se k záměru vyjadřují, splnit. Jinak nebude moci stavět.

"Uvidíme, jak dopadne EIA. Ten administrativní proces je zdlouhavý a naprosto nevyzpytatelný, ale pokud by vše šlo dobře, příští rok bychom mohli stavět," dodal jednatel společnosti AB Chemitrans.

Obec nesouhlasí

K záměru se však negativně postavila také místní radnice. Ve středu vyslovila rada obce nesouhlas s tímto podnikatelským záměrem. "Vzali jsme na vědomí petici a argumenty v ní uvedené, nám připadají opodstatněné," řekl starosta Dolní Lutyně Pavel Buzek. Dodal však, že v uvedené lokalitě je možná lehká průmyslová výroba, tudíž tam hala stát může.

K záměru stavby separačního provozu v Dolní Lutyni se vyjadřuje řada institucí od stavebního úřadu v Orlové, krajského úřadu, hygieniků a inspekce životního prostředí a každý požaduje po investorovi splnění svých podmínek.

Zdroj: Havířovský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů