Úterý, 19. března 2024

Rumburk mají chránit fotopasti na zvířata před skládkami

V horách pomáhají takzvané fotopasti k sledování divé zvěře, v Rumburce na Děčínsku pro ně ale našli docela jiné využití. Město si je chce pořídit, aby s nimi hlídalo místa, kde se objevují černé skládky. Ve městě u hranic jsou velkým problémem, protože velká část odpadů do něj přijíždí z německé strany, shodli se zastupitelé. Fotopasti za zhruba 7000 korun mají být zatím tři a jejich umístění se bude měnit.

Rumburk mají chránit fotopasti na zvířata před skládkami

Problémy s odpady má jedenáctitisícové město dlouhodobě. Když začalo ve sběrných dvorech a kontejnerech přibývat odpadu, který tam prý vozily německé firmy buď samy nebo prostřednictvím místních, město využívání sběrného dvora poměrně tvrdě zpoplatnilo. A pak začalo přibývat černých skládek v okolí. "Vozí to k nám lidé z Německa i z okolních vesnic a nedokážeme tomu zabránit," řekl zastupitel Václav Staněk, který používání fotopastí navrhl.

Poměrně jednoduché zařízení sestává vlastně z fotoaparátu a čidla pohybu. Zoologové na Šumavě nebo v Beskydech ho používají, když monitorují pohyb ohrožených zvířat, netradiční využití na hlídání před odpady se ale Rumburským zjevně zalíbilo a počítají s jejich nákupem.

Jedna vyhlédnutá fotopast stojí kolem 7200 korun, i když se nejlevnější dají sehnat za méně než polovinu. "Když budou ty kamery tři, můžeme je po městě točit. A jestli vyfotí něco zajímavého, bude docela zábavné to zveřejnit," prohlásil místostarosta Darek Šváb.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů