Pátek, 26. dubna 2024

Nymburk rozšíří separační dvůr a umístí kontejnery pod zem

Nymburk rozšíří separační dvůr a umístí kontejnery pod zem

Nymburk upraví a rozšíří jediný městský separační dvůr na odpad o 1000 metrů čtverečních. Za půlmilionovou dotaci od Středočeského kraje zde také přibudou kontejnery na tříděný odpad i manipulační rampy. Pod zem také nově z ulic města zmizí stání tříděného odpadu. Zda podzemní úložiště bude v centru nebo na sídlišti, zatím vedení města jedná.

Zakázka na rozšíření dvora je za cenu přibližně poloviční, než byla výše dotace od kraje, informovala mluvčí města Markéta Tomčíková. Vedení Nymburka tak nyní hodlá projekt doplnit o plochy na odkládání velkokapacitních van pro rozměrný odpad.

Rozšíření centrálního nymburského sběrného dvora umožní podle vedení radnice kontinuální ukládání odpadů z ramp, a zvýší se tak komfort pro obyvatele. Dvůr služby poskytuje obyvatelům města zdarma a je v provozu každou sobotu. Zpoplatněna je pouze stavební suť.

Rada města se v minulých dnech také zabývala umístěním kontejnerů na plasty, sklo a papír pod zem. Náklady na jedno stanoviště se čtyřmi nádobami jsou podle Tomčíkové 1,5 milionu korun, město proto podalo žádost o dotaci z Operačního programu životní prostředí. Není zatím jasné, kde by se mělo podzemní úložiště vybudovat. Tři místa jsou zatím vytipována v historickém centru města, dvě na sídlišti. Právě sídliště by podle místostarosty Pavla Fojtíka bylo pro podzemní řešení vhodné, nádoby mají mít větší kapacitu.

Město se dlouhodobě potýká s přetěžováním některých kontejnerových stání ze strany soukromníků, kteří si tím údajně řeší své odpadové hospodářství. Podle starosty Miloše Petery (ČSSD) se jedná hlavně o místa mimo bytovou zástavbu a nepomáhají ani občasné pokuty ani kamerový systém monitorující město.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů