Pátek, 26. dubna 2024

Senát projednal novelu zákona o ochraně ovzduší

Senátoři se rozhodli návrh vrátit k opětovnému projednání ve Sněmovně a to s pozměňovacími návrhy.
Senát projednal novelu zákona o ochraně ovzduší

Senát Parlamentu ČR na své 7.schůzi projednal v minulých dnech návrh zákona, kterým se mění zákon č. 86/2002 Sb., o ochraně ovzduší a o změně některých dalších zákonů (zákon o ochraně ovzduší), ve znění pozdějších předpisů. Senátoři se rozhodli návrh vrátit k opětovnému projednání ve Sněmovně a to s pozměňovacími návrhy.


Hlavními cíly projednané právní úpravy je především upřesnění pojmového aparátu platného zákona, odstranění nesprávného označení orgánů obcí a krajů v souvislosti s jejich působností vydávat obecně závazné akty a zavedení opatření ke kontrole a snižování znečišťujících látek u kategorie malých spalovacích zdrojů.

Základní změny, které měl návrh zákona zavézt do právního řádu spočívají hlavně v doplnění některých pojmů jako je dovozce a dovoz, vývozce a vývoz, distributor, uvedení na trh a do oběhu a další.

Návrh však ukládá zcela novou povinnost odstraňovat usazené znečišťující látky v komínech stacionárních spalovacích zdrojů a napravuje dosavadní nesprávné označení orgánů obce a kraje v souvislosti s vydáváním nařízení těchto územně samosprávných celků.

V neposlední řadě návrh rozšiřuje povinné měření malých spalovacích zdrojů i na ty z nich, které jsou provozovány při nepodnikatelské činnosti a zpřesňuje období, za jaké se vyměřuje poplatek provozovatelům zdrojů za poplatkové období.

V rámci legislativního procesu poslanci původní vládní návrh zákona upravili a to tak, že byl vypuštěn navrhovaný výklad některých pojmů jako „dovoz a dovozce“, „vývoz a vývozce“, „distributor“, „uvedení na trh“ a do oběhu“ a pojem „pachové číslo“, bylo doplněno oprávnění obce kontrolovat objekty s malým zdrojem znečištění, zda je dodržována přípustná tmavost kouře a není obtěžováno okolí kouřem a zápachem, včetně odpovídajících povinností vlastníků, uživatelů nebo správců daných nemovitostí.

Dále byl v první komoře Parlamentu nahrazen pojem „sídelní seskupení“ pojmem „aglomerace“ a ukazatel počtu obyvatel v ní žijící byl zvýšen z 250 tis. na 350 tis. Nově bylo stanoveno, že součástí programu ke zlepšení kvality ovzduší je programový dodatek vypracovaný podle příslušného právního předpis ES o strukturálních fondech, bylo rozšířeno zmocnění k vydání prováděcího právního předpisu upravujícího podmínky ochrany klimatického systému Země a zároveň byla doplněna nová ustanovení o využívání bioetanolu jako pohonné hmoty, včetně lhůty, kdy musí být na trhu ve stanoveném množství nabízen a působnosti Správy státních hmotných rezerv vydat prováděcí vyhlášku o podmínkách a postupu výkupu a prodeje bioetanolu.

Poslanci také upravili navrhované fixní datum nabytí účinnosti zákona, které bylo změněno z 1. července 2005 na den vyhlášení ve Sbírce zákonů.

Návrhem by se měli opět poslanci zabývat na své následující schůzi.

Zdroj:Senát
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů