Pátek, 26. dubna 2024

Invaze komárů po povodních je tu

Invaze komárů po povodních je tu

Českobudějovicko - Povodně, které před nedávnem postihly Jihočeský kraj, mají kromě materiálních škod za následek i celou řadu dalších nepříjemností.

Jedním z problémů, se kterým se mohou lidé žijící v postižených oblastech setkat právě v těchto dnech, je invaze komárů.

Ačkoliv v našem regionu nehrozí z jejich strany přenos žádného závažného onemocnění, jejich výskyt ve větší míře představuje velký a nepříjemný problém, se kterým je možné se poměrně efektivně vypořádat.

"V červenci jsme prováděli průzkumy v povodí Otavy a zejména Blanice. Vzhledem k pokročilé době jsme však již narazili pouze na vylíhnuté jedince, na které plošná likvidace neúčinkuje. Plošně se totiž mohou hubit pouze larvy a kukly komárů," vysvětluje situaci František Kotrba z Krajské hygienické stanice v Českých Budějovicích.

Ani zástupci některých poškozených obcí na Českobudějovicku dosud žádnou velkou válku komárům nevyhlásili.

"Ačkoli problémy s komáry máme, žádné kroky k jejich odstranění jsme doposud nepodnikli. V nejbližších dnech si však pozveme odborníka, který posoudí situaci zejména na ostrově. Rozhodneme se pak nejspíš podle ceny," vyjádřil se starosta obce Plav Jaroslav Hlach.

"Přestože problémy s komáry jsme po povodni měli, zejména na lukách a v zahradách, kde se vylila voda, žádnou plošnou likvidaci jsme neprováděli. Ani občané se na nás v této souvislosti neobrátili," potvrzuje roudenský místostarosta Bohuslav Zikeš.

Na Českobudějovicku existuje šest specializovaných firem, které mají na hubení hmyzu oprávnění. Jejich seznam je zájemcům k dispozici na internetových stránkách Krajské hygienické stanice v Českých Budějovicích.

Žádný ze zástupců výše zmiňovaných firem však na dotaz Deníku nepotvrdil, že by specialisté v poslední době zaregistrovali zvýšený zájem o své služby, zejména pak o likvidaci komářích kolonií.

Zdroj:Českobudějovický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů