Pátek, 29. března 2024

Věřitelé Ostrama nebudou mít z žaloby nic

Věřitelé Ostrama nebudou mít z žaloby nic

Kyperská firma Retise Enterprises, přinejmenším do loňska napojená na J&T, vymáhá po státním podniku Povodí Odry jedenáctimiliardové odškodné. Na případu ale není zajímavá jen obří žalovaná částka, ale i cesta, jak pohledávka vznikla.

Nárok na odškodné proti Povodí Odry vznesl po ničivé povodni z července roku 1997 tehdejší majitel chemičky, Vítězslav Vlček. Velká voda jeho podnik, ležící přímo u řeky Odry, doslova spláchla, z areálu vyplavila 3000 tun ropných látek. Ekologickou havárii tehdy likvidovaly několik dní stovky hasičů. Sám Vlček kvůli tomu čelil žalobě z obecného ohrožení, soudu se vyhnul jen díky amnestii.

Vlček nejprve žaloval Povodí Odry o něco přes miliardu korun. Argumentoval tím, že Povodí nezabezpečilo dostatečně řeku proti záplavám, které pak jeho podnik zcela zničily.

Ostramo bylo ovšem už rok před povodní v kolapsu. Povodeň byla pro ně jen poslední ranou. Hned na podzim roku 1997 posílají věřitelé, kteří se už před povodní marně domáhali peněz, chemičku do konkurzu. Soudy o něm rozhodovaly čtyři roky, během níž stačilo Ostramo prodat většinu majetku společnosti Transkorekta, vedené Vlčkovou manželkou. Transkorekta získala například celý tovární areál. Později, už během konkurzu Ostrama, získala i balík pohledávek - včetně "povodňové" tehdy ještě miliardové pohledávky za Povodím Odry. Transkorekta nárok na odškodné postupně zvyšovala až na víc než 8,14 miliardy. Dnes i s úroky nárok překračuje 11 miliard korun. Vyčíslit škody Vlčkovým pomáhal i bývalý náměstek ministra životního prostředí Michael Barchánek, za povodní zodpovědný za vodohospodářství. Po odchodu ze státních služeb pracoval pro Transkorektu.

Zatímco převod továrního areálu konkurzní správkyně Ostrama Věra Záděrová zpochybnila a dodnes se o něj soudí, převod obří pohledávky neřeší: "Nevěřím, že se nároky na povodňové škody u soudu prokáží," říká. Výtěžek z konkurzu podle ní - v případě, že Ostramo získá zpět tovární areál - pokryje nejvýš osm procent dluhů, jež chemička má.

AUTOR: Zuzana Kubátová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů