Čtvrtek, 25. dubna 2024

Státní podniky dostanou miliardu na odstranění následků povodní

Státní podniky dostanou miliardu na odstranění následků povodní

Ministerstvo zemědělství přispěje státním podnikům na odstranění škod způsobeným loňskými povodněmi téměř miliardou korun. Vyplývá to z dokumentace k programu Odstranění následků povodní na vodohospodářském majetku, kterou se má zabývat Vláda ČR.

Z celkového objemu škod způsobených povodněmi v loňském roce na majetku státních podniků Povodí, Zemědělské vodohospodářské správy (ZVHS) a majetku Lesů České republiky (LČR) ve výši 1,3 miliardy korun přispěje ministerstvo zemědělství na jejich odstranění více než 951 miliony korun.

Podle uvedeného materiálu vznikly při povodních v roce 2009 největší škody na majetku LČR, a to ve výši téměř 615 milionů korun, stát na odstranění následků přitom přispěje 285 miliony korun.

Škody na majetku ZVHS ve výši 416 milionů korun hodlá stát kompenzovat stoprocentně.

Na úhradu většiny z objemu škod se také mohou těšit státní podniky Povodí. Povodí Ohře má získat 65 milionů korun z celkové výše škod v objemu 72,2 milionů korun, Povodí Odry získá téměř 92 milionů korun na škody ve výši 97,8 milionu korun, Povodí Vltavy 35,3 milionu korun na odstranění škod ve výši 37 milionů korun, Povodí Labe získá 29 milionů korun na škody ve výši 36,3 milionu korun a Povodí Moravy získá plnou úhradu škod v objemu 28,8 milionu korun.

Dokument pro jednání vlády obsahuje také vyhodnocení škod a dotací na odstranění následků povodní z let 2000 a 2002. Na tyto účely bude až do roku 2011 vynaloženo celkem 6,523 miliardy korun. Většina finančních prostředků již byla použita, nejvíce v letech 2002 až 2006, kdy dosáhly dotace na odstranění následků povodní 3,270 miliardy korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů