Úterý, 19. března 2024

Meteorologové varují před vydatnými dešti. Mohou rozvodnit řeky

Meteorologové varují před vydatnými dešti. Mohou rozvodnit řeky

Konec týdne v Česku bude opět ve znamení dešťů. Meteorologové upozorňují, že některé toky na jihozápadě Čech by mohly dosáhnout i druhých povodňových stupňů.

Počasí v závěru týdne ovlivní zvlněné frontální rozhraní mezi teplým vzduchem na východě a studeným na západě.

Už v noci ze čtvrtka na pátek a během pátečního dopoledne čekají meteorologové silnější déšť. "Zejména na Šumavě a v Novohradských horách mohou srážkové úhrny dosahovat 20 až 40 milimetrů. Ojediněle to může být až 50 milimetrů," varoval Český hydrometeorologický úřad na svých stránkách.

Mapka varování před povodněmi
Foto: ČHMÚ

Varování pro povodňovou bdělost (1. SPA) platí v Plzeňském kraji od 18:00 13. května do 18:00 14. května. V Jihočeském kraji platí pro stejné období dokonce povodňová pohotovost (2. SPA). V obou krajích také platí varování před vydatnými dešti pro období od čtvrtečních šesti hodin večer do pátečního poledne.

Meteorologové předpovídají dosažení 1. SPA na některých místech Novohradských hor. Před 2. SPA varují především na tocích na Krumlovsku a Prachaticku.

Pršet ale bude na celém území, avšak srážky nebudou tak vydatné. Meteorologové předpokládají, že pro další dny bude vydána další výstražná informace, která upřesní kterých lokalit a jaké množství srážek tam spadne.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů