Čtvrtek, 18. dubna 2024

Povodeň: Pod náporem vody padají první domy, dvě přehrady na Moravě už přetekly

Bohumín očekává stoletou vodu. Pecina: Situace není dobrá. Hladiny řeky dál stoupají. Povodně mají první oběť. Vláda uvolní až 800 vojáků.

Povodeň: Pod náporem vody padají první domy, dvě přehrady na Moravě už přetekly

Záplavy na Moravě a ve Slezsku si vyžádaly první oběť. V pondělí ráno byla na zahradě svého domu v Třinci nalezena mrtvá 69letá žena.

"Když se kolem půlnoci vrátil z odpolední směny majitel tohoto domu, našel dům otevřený, v kuchyni se připalovalo jídlo. Zavolal proto policisty, kteří společně s ním našli jeho matku 60 metrů od domu v korytě toho potoka utonulou," uvedl mluvčí krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje Ivan Žurovec.

Nejhorší situace panuje na Ostravsku a Vsetínsku. Celkem na jedenácti místech je vyhlášen nejvyšší stupeň povodňové aktivity - ohrožení.

Situaci sledujte on-line ZDE

Meteorologové tvrdí, že se situace nezlepší až do úterý. Srážky se postupně rozšíří i do východních částí Pardubického a Královéhradeckého kraje. Podle ČHMÚ do této doby naprší v zasažených oblastech od 20 do 90 milimetrů srážek, na severním návětří Beskyd to může být až 150 milimetrů.

Na Vsetínsku dosáhly třetího stupně povodňové aktivity Bystřička nad přehradou, Bystřička pod přehradou, Rožnovská Bečva a potok v místní části Valašského Meziříčí Poličná. Přehrada Bystřička bude při stávajícím přítoku asi za čtyři hodiny naplněna. V krajním případě hrozí zatopení obcí pod vodním dílem.

Jedna z nejhorších situací je v Bohumíně, kde již hladina řeky přesáhla 50letou vodu. Místní očekávají, že padne i limit stoleté povodně. Kvůli mimořádné situaci muselo město přistoupit k evakuaci asi 90 pacientů z nemocnice.

Evakuaci připravují i některá další města. Zatímco loni byly záplavy způsobeny extrémně silným deštěm, letos se jedná o vytrvalý déšť, stejně jako například při velkých povodních v roce 1997.

Situací se bude na mimořádné odpolední schůzi zabývat i vládní kabinet. Ministr vnitra Martin Pecina se jel seznámit se stavem přímo do nejpostiženějších oblastí. Uvedl, že vláda by na likvidaci následků mohla uvolnit až 500 vojáků.

Velká voda komplikuje také dopravu v oblasti. V Moravskoslezském kraji byly uzavřeny desítky silnic, místy musí dopravu řídit policisté. Podle nich dojde brzy také k uzavření dálnice D1 mezi Bohumínem a Ostravou. Omezena je také doprava po železnici.

Spadané stromy nejen zpožďují vlaky, ale také přerušily dodávky elektrického proudu. Energetici vyhlásili kalamitní stav už v celém Moravskoslezském kraji a na Vsetínsku. V Ostravě jsou desítky domácností bez tepla.

Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů