Čtvrtek, 18. dubna 2024

Zlín probudily sirény kvůli povodním

Zlín probudily sirény kvůli povodním

"Pozor, varování před povodněmi." Takové upozornění povodňové komise vzbudilo většinu obyvatel města Zlína ve středu 2. června krátce před šestou.

Řeka Dřevnice totiž dosáhla třetího stupně povodňové aktivity a začala tak nebezpečně ohrožovat domy v jejím okolí. Kvůli vytrvalým dešťům rovněž stále stoupá i řeka Morava, na níž platí již druhý povodňový stupeň.

Plné ruce práce mají od úterního večera i hasiči v celém Zlínském kraji. Za sebou mají do středečního rána již takřka tři desítky zásahů. "Došlo k rozlití několika toků, zaplavení blízkých komunikací, k zatopení sklepů domů a k pádům stromů. Na mnoha místech pokračovaly z minulých týdnů čerpací práce a snižování hladiny vodních lagun držících se u několika obcí nebo pokračovalo čerpání ze zaplavených domů po zvyšující se hladině v obecních kanalizacích. Nové deště situaci dále zhoršily," zkonstatoval mluvčí krajských hasičů Ivo Mitáček.

Šárka Šarmanová

ON-LINE SITUACE V KRAJI

9.31 (Zlín): Magistrát města Zlína aktivoval tísňové povodňové linky, na nichž mohou občané v souvislosti s povodňovou problematikou žádat o pomoc a oznamovat mimořádné události ve městě. Čísla jsou 577 630 280 a 577 630 260. Situaci ve městě nadále monitoruje povodňová komise.

9.24 (Zlínsko): Podle posledních zveřejněných údajů řeka Dřevnice ve Zlíně dosáhla o půl deváté 288 cm, což je o deset centimetrů více než v osm hodin.

9.23 (Otrokovice): Hladina dřevnice v Otrokovicích je podle dostupných informací blízko železničního mostu téměř na úrovni protipovodňové stěny, jinde k ní má přibližně metr. Přímo u Moravní lávky to vypadá jako před cca 10 dny, o moc vyšší tehdy hladina nebyla.

9.16 (Mysločovice): V Mysločovicích se podle dostupných informací vylil potok Machovka, v Sazovicích zase voda zatopila nové koupaliště připravené k otevření.

9.12 (Zádveřice): V Zádveřicích se voda tlačí na domy. Lidé musejí dostat do bezpečí domácí zvířata.

9.11 (Zlínsko): Podle mluvčího krajských hasičů Iva Mitáčka nyní přímo ve Zlíně nehrozí, že by se Dřevnice vylila z Koryta.

9.10 (Zlín): Na Tomášově ve Zlíně se voda z kopců valí na Kliniku reprodukční medicíny. Zasahují zde hasiči, protože hrozí zatopení sklepů a přízemních prostor. Nyní jsou i u 4. a 5. Základní školy, kde se spodní voda dostala do kuchyně.

9.00 (Otrokovice): Podle dostupných informací vyhlášem třetí povodňový stupeň. Radnice varovala občany, aby si vyklidili sklepy.

8.15 (Kroměřížsko): V obci Troubky-Zdislavice došlo k protržení hráze rybníka.

7.50 (Uherský Brod): Na webových stránkách města Uherský Brod se objevilo mimořádné hlášení: Očekává se vylití řeky Olšavy z koryta. Upozorňujeme občany, kteří bydlí v blízkosti řeky, aby kromě veškerých opatření provádějících ze strany krizového štábu města přijali i svá vlastní opatření k ochraně osob a vlastního majetku.

7.30 (Bystřička): III. stupeň povodňové aktivity - ohrožení pod přehradou.

7.19 (Zlín): Na ulici Dlouhá došlo k zaplavení podjezdu. Jsou stanoveny objízdné trasy.

6.57 (Zlín): Opakované vyhlášení všeobecné výstrahy - III. stupeň ohrožení na řece Dřevnici, tentokráte vyhlášeno HZS Zlínského kraje.

6.00 (Uherský Brod): III. stupeň povodňové aktivity - ohrožení na řece Olšava. Byl svolán krizový štáb.

6.00 (Bystřička): III. stupeň povodňové aktivity - ohrožení nad přehradou.

5.50 (Zlín): Městská policie Zlín vyhlašuje III. stupeň ohrožení na řece Dřevnici.

AKTUÁLNÍ DOPRAVNÍ SITUACE

Většina silnic na Zlínsku sice průjezdná je, ale s velkou opatrností. Například odkláníme dopravu ve Zlíně na Vršavě, příjezd od Fryštáku odkláníme na Jižní Svahy. Co se týká samotného Fryštáku, tam je asi padesátimetrový úsek na Žabárně zaplavený rozvodněným potokem.

V Malenovicích je velké množství vody na ulici Tyršova směrem k Tescu.

Přímo ve Zlíně je nebezpečný ještě jeden úsek, a sice Rybníky za svitovským areálem. Tady také vytéká velké množství vody na silnici. Zatím je však průjezdná.

125 metrů silnice, která vede z Napajedel směrem na Žlutavu je také velmi obtížně průjezdných, stéká zde voda z polí s blátem.

Tlumačov - Hulín - podobný problém, velké množství vody na silnici, sjízdné jen s velkou opatrností.

Voda se nevyhnula ani Vsetínsku, v obci Branky v úseku mezi železničním přejezdem a místní restaurací je záplava, provoz je velmi pomalý. na silnici vytéká branenský potok. Místo je podle všeho průjezdné jen se zvýšenou opatrností.

Šarovy - Bohuslavice - i tady pozor. Po zaplavené silnici projedou jen nákladní auta, na některých místech je několik desítek centimetrů vody.

Uherský Brod, silnici Vlčnovská - zaplavena. Průjezd se zvýšenou opatrností, na silnici se valí bahno. Policie by zde měla řídit provoz.

Nebezpečná překážka v podobě vody je také v obci Nivnice.

Zdroj:Zlínské noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů