Úterý, 16. dubna 2024

Potřebujeme nové přehrady, říká po povodních šéf Povodí Odry

Potřebujeme nové přehrady, říká po povodních šéf Povodí Odry

Miliardové škody a osobní tragédie stovek lidí, které způsobila v minulých dnech na Moravě velká voda, přinesou alespoň podle vodohospodářů také jisté pozitivum. "Je čas začít mluvit o stavbě nových přehrad. Také díky povodním snad budeme mít větší podporu nejen u odborníků, ale i u kraje či veřejnosti," říká ředitel Povodí Odry Ivan Pospíšil.

Velká voda způsobila jen v povodí Odry obrovské škody. Už jste je začali počítat?
Já už jednou řekl určitý odhad částky a bylo mi sděleno, jestli jsem se nezbláznil. Takže jsem požádal o odložení termínu, kdy mám sdělit odhady škod, protože se zatím k řekám ani nemůžeme přiblížit. Celé povodí je neuvěřitelně nasáklé vodou, bojíme se, co bude dál, meteorologové hlásí další srážky.

Z čeho máte největší obavy?
Nic takového jsme dosud nezažili, v některých místech byli lidé během dvou týdnů dvakrát vyplaveni stoletou vodou. Kamenné valy z řek a potoků, které mají usměrňovat tok vody, odnesla voda až někam do Polska. A také mnoho dalších staveb i částí koryt. Půjde o obrovské škody.

Poslední povodně byly podle vás v povodí Odry netypické - v čem konkrétně?
Rozvodnily se malé toky a ve chvílích, kdy jsme si mysleli, že je to nejhorší za námi, přišla velká voda znovu. My se bojíme dalších dnů ze dvou důvodů: jednak proto, že nevíme, co bude dál, jestli přijde léto a sucho, nebo další velká voda. A jednak proto, že není jasné, co najdeme, až opadne voda. Na některých místech zmizely celé svahy a části koryt.

Investice do náhrady škod nejen na majetku povodí, ale také na zaplavených domech půjdou do miliard. Není podle vás výhodnější dát lidem v záplavových zónách peníze na nové bydlení v bezpečnějších lokalitách?
Já vím, že takové rozhodování je pro lidi žijící v těch územích strašlivě složité, ale myslím si, že je to jediná správná cesta. Bohužel musím potvrdit, že ačkoli mají města a obce od nás zpracované záplavové plány, pořád to ještě ne všichni respektují a i v těchto záplavových lokalitách se pořád staví nové domy.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů