Pátek, 29. března 2024

Terezín získá do dvou let protipovodňovou ochranu proti dvousetleté povodni

Terezín získá do dvou let protipovodňovou ochranu proti dvousetleté povodni

Ministr zemědělství Petr Bendl a generální ředitel Povodí Ohře Jiří Nedoma dnes v Terezíně na Litoměřicku za účasti ministra obrany Alexandra Vondry, hejtmanky Ústeckého kraje Jany Vaňhové, starostky města Růženy Čechové i dalších hostů slavnostně zahájili budování protipovodňové ochrany města. Oblast Litoměřicka, která v minulosti trpěla ničivými povodněmi, přitom považuje Ministerstvo i Povodí Ohře za prioritní a strategickou. Ochranu Terezína zajistí hráze, mobilní stěny, ale především citlivá rekonstrukce historického vojenského opevnění města. Celkové náklady na protipovodňová opatření jsou téměř 137 milionů korun.

"Ministerstvo zemědělství i Povodí Ohře se dlouhodobě snaží naplňovat vládní prioritu, kterou je protipovodňová ochrana. Na prevenci před povodněmi v povodí Ohře v letech 2007 až 2013 plyne 550 milionů korun a ochrana Terezína za 137 milionů korun představuje na této řece největší protipovodňovou investici," zdůraznil ministr zemědělství Petr Bendl.

Budoucí protipovodňovou ochranu města lze rámcově rozdělit na dvě části podle chráněných území, a to na centrální část města (Velká pevnost) a na východní část města na pravém břehu Ohře. Dělení souvisí s rozdílnou úrovní ochrany, centrum města bude mít ochranu na úroveň hladiny při kulminaci povodně z roku 2002 na Labi (dvousetletá povodeň) a východní část Terezína pak na úroveň padesátileté povodně na Labi a Ohři. Terezín ohrožuje nejen velká voda z Ohře, ale také povodeň, která se do města dostane zpětně Ohří z nedalekého Labe.

"Ochrana Terezína představuje nesporně stavbu veřejně prospěšnou a je plně v souladu se studií proveditelnosti. Navíc vzhledem k tomu, že v místě stavby je památková rezervace, museli jsme ochranu města před povodněmi navrhovat citlivě s ohledem na historické opevnění. To bude logicky využito a zakomponováno do moderní a účelné ochrany před povodněmi," zdůraznil Jiří Nedoma, generální ředitel Povodí Ohře.

Hlavní parametry protipovodňové stavby:
- délka ochranných hrází 2 143 m
- délka mobilních stěn 300 m
- rekonstrukce nábřežních zdí 1 293 m

Souhrnné informace o vybraných akcích protipovodňové ochraně na Ohři

lokalita náklady rok dokončení stav
vodní dílo Janov I. 52,1 mil. Kč 2010 dokončená
vodní dílo Janov II. 28,3, mil. Kč 2013 rozestavěná
Terezín 137,0 mil. Kč 2013 zahájená
Bohušovice nad Ohří 63,9 mil. Kč 2013 rozestavěná
Sokolov 15,3 mil. Kč 2012 zahájená
Královské Poříčí 7,6 mil. Kč 2012 rozestavěná

Kateřina Böhmová Jan Svejkovský ředitelka odboru komunikace MZe tiskový mluvčí Povodí Ohře

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů