Neděle, 5. května 2024

Památné stromy bude mít také Kelečsko

Památné stromy bude mít také Kelečsko

KELČ - Ve snaze pomoci obcím a zvýraznit cenné části přírody začali ochránci mapovat významné stromy na Kelečsku. V této oblasti totiž chybí nejen vyznačené turistické cesty a chráněná území, ale také vyhlášené památné stromy.
Na poradě Mikroregionu Valašskomeziříčsko- Kelečsko oslovil předseda Jiří Kubeša ochránce přírody s tím, zda by se nemohli podílet na zviditelnění kraje a zkvalitnění mikroregionu v oblasti ochrany přírody. Charakter krajiny na Kelečsku je totiž z velké části zemědělský a místa typická pro Beskydy, chráněná území, turistické stezky nebo památné stromy, v krajině zcela chybí.
Ochránci v minulých dnech začali mapovat krajinu a tipovat stromy, které by se dendrologicky i z krajinářského hlediska hodily k vyhlášení za památné. \" Chystáme se navrhnout k registraci několik významných krajinných prvků. Patří sem kaple se skupinou lip nad obcí Komárovice, jež tvoří významnou dominantu krajiny, dále několik drobných sakrálních památek doprovázených vzrostlou zelení u Kladerub, Němetic a Kelče,\" upřesnil Milan Zgažar. Vytipováno bylo i několik stromů, jejichž věk a vzhled splňuje parametry pro vyhlášení památnými.
\" Jedná se o jasan u kostela v Kelči, a také dvě lípy v Kelči- Dolině, kde byl v roce 1945 popraven vlastenec Vladimír Šišák,\" prozradila dendroložka Zina K lečková.

Zdroj:Valašský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů