Pátek, 26. dubna 2024

MND chtějí prověřit zásoby ropy v přírodní rezervaci

MND chtějí prověřit zásoby ropy v přírodní rezervaci
Praha - Největší ropná společnost v České republice, Moravské naftové doly (MND), zahajuje rozsáhlý průzkumný projekt na jihu Moravy. Zásoby ropy a plynu chce prověřit na území o rozloze sto kilometrů čtverečních včetně národní přírodní rezervace Lednické rybníky. Informuje o tom internetový server Aktuálně.cz.

Polská firma Geofyzika Krakov tak bude pro Moravské naftové doly zkoumat celou oblast Vídeňské pánve na jihu Moravy. "Jde o oblast o rozloze sto kilometrů čtverečních a chceme si ji celou zmapovat," řekl Aktuálně.cz mluvčí MND Dan Plovajko.

S průzkumem chráněné rezervace Lednické rybníky, která je součástí lednicko-valtického areálu chráněného organizací UNESCO, ale musí souhlasit vláda. Polská firma už proto požádala ministry o udělení výjimky pro zahájení průzkumu, ti budou o výjimce hlasovat dnes.

Ministerstvo životního prostředí už navrhlo výjimku udělit s tím, že firma musí splnit sedm podmínek. Mezi nimi je to, že v žádném případě nesmí být poškozena příroda, auta mohou jezdit pouze po stávajících cestách a nesmí v rezervaci zůstat dlouhodobě.

"Veškeré práce s průzkumem spojené musí být ukončeny do 15. března 2007 z důvodu začátku hnízdní sezony ptáků v rezervaci," řekla serveru Jarmila Krebsová z ministerstva životního prostředí. Na celém katastru obce Lednice přitom polská firma počítá s průzkumnými pracemi až do konce dubna.

Podle Plovajka ale nehrozí, že by při průzkumných pracích mohlo dojít k poškození chráněné přírody. "Budeme postupovat velmi ohleduplně, navíc se při průzkumu nepoužívá těžká technika, ale počítačové měření," řekl Plovajko.

Ropa a zemní plyn se v oblasti lednicko-valtického areálu čerpají už od třicátých let minulého století a nyní je tu pět funkčních vrtů. V areálu bylo uskutečněno už čtyřicet čtyři vrtů, krajina nebyla podle starostů nikdy vážněji narušena.

Největší spory se odehrály o těžbu ropy v Kančí oboře na okraji Břeclavi. Proti těžbě protestovali obyvatelé z okolí, nelíbila se ani vedení Jihomoravského kraje. Naopak radnice v Břeclavi souhlasila. Hlavním argumentem odpůrců byl právě vzácný lednicko-valtický areál a také skutečnost, že ložiska leží v záplavovém území v sousedství zdrojů pitné vody. Báňský úřad nakonec vydal povolení k těžbě jak pro MND, tak pro firmu Česká naftařská společnost, píše server.

V minulém roce už vláda udělila výjimku pro průzkumné práce v další jihomoravské rezervaci Pouzdřanská step. Podobně výjimku dostal průzkum v chráněné krajinné oblasti Pálava. Tam se zásoby prověřovaly pro společnost RWE Transgas.

MND jsou největší těžařskou společností ropy a zemního plynu v tuzemsku. Využívají 21 těžebních ložisek s denní těžbou kolem 6000 barelů ropy a plynu. Za leden až červen 2006 vytěžily v tuzemsku přes 152.000 metrů krychlových ropy a přes 50 milionů metrů krychlových zemního plynu.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů