Neděle, 5. května 2024

V Antarktickém oceánu, dosud považovaném za čistý, se našel plast

V Antarktickém oceánu, dosud považovaném za čistý, se našel plast

První stopy plastových odpadů se našly ve vodách Antarktického oceánu, známého také jako Jižní ledový oceán, který byl dosud považován za neznečištěné životní prostředí. Vyplývá to ze studie, kterou v Londýně zveřejnili vědci z francouzského výzkumného plavidla Tara.

Jak napsal britský list The Guardian, toto zjištění následuje po dva a půl roku trvající plavbě výzkumného škuneru napříč Atlantikem, Tichým oceánem, Antarktickým a Indickým oceánem, při níž vědci zkoumali mořské ekosystémy a biodiverzitu na pozadí klimatických změn.

"Vždycky jsme předpokládali, že tohle je neposkvrněné životní prostředí, jen velmi málo dotčené lidskými bytostmi," řekl vědecký koordinátor projektu Tara Oceans Chris Bowler. "Skutečnost, že jsme našli tyto plasty, je známkou, že dosah člověka je co do rozsahu skutečně celoplanetární," dodal.

Vzorky odebrané ze čtyř různých míst v Jižním ledovém oceánu potvrdily, že stopy plastu se tu vyskytují zhruba v množství 50.000 fragmentů na čtvereční kilometr, což je rozsah srovnatelný s celosvětovým průměrem.
Zatímco stopy plastikových znečišťujících látek jsou běžné v mnoha světových oceánech s největším množstvím zjištěným v severním Atlantiku a v Severním moři, vědci předpokládali, že množství v Jižním ledovém oceánu bude zhruba desetinásobně nižší než celosvětový průměr.

Mikroskopické fragmenty, které jsou neviditelné, dokud se nenahromadí v tažných sítích, jsou důsledkem rozkladu takových opadů, jako jsou igelitové sáčky nebo plastové lahve, které se v řádu let nebo několika desetiletí rozpadají vlivem ultrafialového světla a mořské vody. Vědci ale s překvapením našli také syntetická vlákna, převážně pocházející z oblečení ve zbytcích z praček, která tvořila podstatnou část fragmentů umělých hmot.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů