Pátek, 26. dubna 2024

Být ekonom a myslet přitom ekologicky se musíte někde naučit

Být ekonom a myslet přitom ekologicky se musíte někde naučit

Katedra ekonomiky životního prostředí na Národohospodářské fakultě (NF) provádí jak výzkum, tak i výuku zaměřenou na propojení ekologické a ekonomické roviny. Usiluje o co největší odbornost absolventů a umožňuje jim také zapojení do výzkumu.

Katedra ekonomiky životního prostředí, působící na VŠE již osmnáctým rokem, v současnosti garantuje bakalářský studijní obor Aplikovaná environmentální ekonomie, politika a management (do kterého se ovšem od roku 2005 už není možné přihlásit), navazující magisterský studijní obor Ekonomika a správa životního prostředí a vedlejší specializaci Ekonomika životního prostředí. Nejvíce zapálení pak mohou v rámci doktorského studia studovat Problematiku ekonomie životního prostředí a přírodních zdrojů.

Ekonomika a správa životního prostředí je jedním z magisterských studijních oborů patřících pod hlavní specializace. Připravuje studenty na práci ve státní správě na mezinárodní, národní i regionální úrovni, ve firmách zabývajících se ochranou životního prostředí nebo i v nevládních organizacích zaměřených na danou problematiku. Důraz studia je kladen na jazykové schopnosti, ekonomii, politiku nebo právo. S přijímacími zkouškami si nemusí lámat hlavu ti, kteří vystudovali bakalářský obor na NF. Ostatní si musí projít písemným testem z ekonomie a testy ze základů ekonomie a politiky životního prostředí v angličtině.

Vedlejší specializace Ekonomika životního prostředí se od té předešlé hlavní obsahově neliší. Rozdíl je pouze ten, že nevyžaduje přijímací zkoušky a zúčastnit se jí mohou studenti ze všech fakult VŠE. Předpokládá se pouze úspěšné dokončení kteréhokoli bakalářského programu a přijetí do programu magisterského. Úkolem tohoto studia je doplnit znalosti posluchačů o environmentální aspekty. Kapacita se pohybuje okolo šedesáti studentů na semestr.

Ti, které životní prostředí zajímá, ale přesto ho nechtějí studovat jako specializaci, mohou využít nabídky jednotlivých předmětů, a to nejen na NF. Například na Fakultě podnikohospodářské lze nalézt Management kvality, environmentu a bezpečnosti. V Jindřichově Hradci si pak studenti mohou zvolit Ekonomiku a management životního prostředí.

www.ilist.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů