Pátek, 26. dubna 2024

Středočeští studenti už ví, že odpad z nebe nespad a bioodpad není odpad

Středočeští studenti už ví, že odpad z nebe nespad a bioodpad není odpad

10. června 2010 proběhnou v Městském Tylově divadle v Kutné Hoře hned dvě závěrečné konference k projektům, které spojují vzdělávání dětí o odpadech s konkrétními činnostmi přispívajícími ke zlepšení nakládání s odpady ve školách. Ekodomov na konferenci představí celkový průběh projektů a žáci a studenti zúčastněných škol své praktické zkušenosti z jejich realizace. Poledne a závěr dne budou patřit vystoupení hudební skupiny Létající koberec. Konference a koncert jsou otevřené i široké veřejnosti.

Konference poskytnou prostor pro slavnostní ukončení dvou projektů. Zatímco první s názvem "Odpad z nebe nespad" byl určen žákům základních škol a nižších ročníků gymnázií, druhý z projektů, "Bioodpad není odpad", se soustředil na studenty středních škol. V rámci programu konference budou studenti z jednotlivých škol prezentovat své výsledky a hodnotit přínos projektu pro svoji školu.
Do projektu "Odpad z nebe nespad" se ve školním roce 2009/2010 zapojilo 19 základních škol či nižších ročníků gymnázií z Kutné Hory, Kolína a okolních obcí, které tak navázaly na úspěchy 10 škol z pilotního ročníku 2007/2008. V úvodu projektu se děti pod vedením lektorů z Ekodomova hravou formou seznámily s problematikou nakládání s odpady a následně se už samy pustily do konkrétních opatření, která celé jejich škole umožnila účelně a jednoduše separovat jednotlivé druhy odpadu. Každá škola byla vybavena nádobami ke třídění podle jejích konkrétních požadavků.
Na 5 středních školách ve Středočeském kraji proběhl pilotní ročník projektu "Bioodpad není odpad" zaměřený na konkrétní druh odpadu - bioodpad. V rámci přednášek a ve vydaných osvětových materiálech byly studentům předány základní informace o pozitivním vlivu separace bioodpadů a kompostování na životní prostředí. Hlavním úkolem studentů bylo, pod vedením odborníků z Ekodomova vymyslet co nejvýhodnější způsob, jak separovat bioodpad na jejich škole, a následně jej realizovat. Školy s větším pozemkem byly vybaveny tříkomorovými kompostéry, ostatní komunitním kompostérem speciálně vyvinutým pro kompostování v centru města.
V rámci obou projektů byly vydány pracovní, metodické a osvětové materiály. Pro pedagogy byly připraveny úvodní semináře. To umožní, aby i v dalších letech bylo téma separace odpadů resp. bioodpadů zařazováno do výuky a nádoby na odpad a další pomůcky získané školami byly účelně využívány.
Ojedinělý přínos k praktické enviromentální výchově hodnotila jedna ze zúčastněných pedagožek Alena Fraitová z Vyšší a Střední zemědělské školy v Benešově: "Ve vynášení sáčků s bioodpadem a péči o nový kompostér se střídají všechny třídy vždy po jednom týdnu. Díky činnosti studentského ekotýmu vnímají studenti třídění organického odpadu jako společný boj za dobrou věc, spíš než nepříjemnou povinnost."


Více o programu konferencí: www.ekodomov.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů