Pátek, 26. dubna 2024

Umělecká etapa soutěže Voda živá má 5 vítězů

Umělecká etapa soutěže Voda živá má 5 vítězů

Básně, kresby, fotografie i krátká videa - to vše vytvořili děti a studenti během třetí etapy soutěže Voda živá nazvané "Letní putování okolo vod". Rozhodování o nejlepších dílech neměla porota Arniky jednoduché, protože se sešly desítky velice nápaditých a zdařilých prací. V kategorii Fotografie nakonec zvítězilo družstvo Potápníků ze Základní školy v Břidličné, které fotograficky zachytilo proces líhnutí šídla. Červíci ze Základní školy Lichnov získali cenu v kategorii Literární počin za zrýmovaný příběh Lichnovského potoka a tým Akatsuki z Gymnázia Pierra de Coubertina z Tábora byl oceněn za nejlepší Výtvarné dílo. Porota navíc udělila ještě Zvláštní cenu, a to soutěžícím z Gymnázia Vodňany a družstvu ze Základní školy Sira Nicholase Wintona z Kunžaku.

Nejlepší fotografie: Líhnutí šídla - Potápníci, ZŠ Břidličná"Týmy dokumentovaly okolí vod až s reportážním nasazením. Prohlíželi jsem si tak detailní snímky hmyzu, rostlin i živočichů žijících v okolí vod, umělecké či na problémová místa zaměřené fotky, kresby a koláž. Shlédli jsme dokonce krátká videa, film či zalistovali ve fotokalendáři. Přečetli jsme také mnoho básní, příběhů a dokonce i pohádku o vodě," komentuje výsledky koordinátorka soutěže Jana Mikulášková z Arniky.

Nejlepší Výtvarný počin - tým Akatsuki, Gymnázium v TábořeJednotlivá družstva poslala do soutěže i více prací v různých kategoriích. Krásnou knihu Přírodní klenoty České republiky nakonec získává družstvo Potápníků ze Základní školy Břidličná za fotografie šídla. Sérií fotografií se družstvu podařilo zachytit proces líhnutí šídla z kukly a splnili tak jak environmentální, tak umělecký záměr. Stejně tak si odnesou tuto cenu Červíci z Lichnova za zrýmování příběhu Lichnovského potoka a dále gymnazisté z táborského týmu Akatsuki za výtvarné ztvárnění Větrovského potoka. V této náročné etapě se porota rozhodla i pro samostatné ocenění skupiny středních a skupiny základních škol. Publikace o udržitelné spotřebě tak ještě získávají soutěžící ze Základní školy Sira Nicholase Wintona z Kunžaku za všestranné vypracování úkolu a tým z Gymnázia Vodňany za soubor fotografií.

Nejlepší Literární počin - družstvo Červíci, ZŠ LichnovKromě toho, že se soutěžní týmy tentokrát snažily zachytit okolí vybraného potoka či říčky v letním období, dozvěděli se také například, co je vodní květ, kde hledat informace o kvalitě koupacích vod nebo jak se chovat v přírodě za bouřky. "Je vidět, že se soutěžní týmy s každou další fází se svou lokalitou více sbližují. Po vědeckých zkoumáních ji teď dovedou popsat také umělecky," řekla koordinátorka soutěže Jana Mikulášková. Všechny oceněné týmy kromě správně zodpovězených povinných otázek splnily i dobrovolné úkoly zaměřené na opatření na snížení spotřeby vody. Povedla se jim i propagace výsledků jejich pozorování formou výstavy či článků do místních novin. Ani díla, která nezvítězila, ovšem nezůstanou bez povšimnutí. Představí se ve fotogalerii na webových stránkách Arniky aněkteré z nich budou použity i v připravované publikaci Voda živá, shrnující výsledky soutěže.

Vítězům gratulujeme a budeme se těšit na jejich práce v nadcházející etapě soutěže s názvem "Podzim okolo vod", ve které půjde o další pozorování vybraného území spolu s odlovem bezobratlých živočichů a srovnání s jarními výsledky.

Soutěž je součástí projektu Voda živá, jehož cílem je ukázat vztah mezi chemickými látkami používanými v domácnostech a v průmyslu, zátěží povrchových vod a jejich potenciálem se znečištěním se vyrovnat. Soutěž byla podpořena z prostředků Státního fondu životního prostředí.

Ukázky prací, které získaly zvláštní cenu poroty:

Fotografie týmu z Gymnázia Vodňany:

Zvláštní cena poroty - fotografie týmu Gymnázia VodňanyZvláštní cena poroty - fotografie týmu Gymnázia VodňanyZvláštní cena poroty - fotografie týmu Gymnázia Vodňany

Ukázky z práce soutěžících ze Základní školy Sira Nicholase Wintona z Kunžaku:

Zvláštní cena poroty - práce týmu ze ZŠ v Kunžaku Zvláštní cena poroty - práce týmu ze ZŠ v Kunžaku

Více informací o soutěži najdete na stránkách www.toxik.arnika.org/soutez-pro-skoly
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů