Sobota, 27. dubna 2024

Putování v Krkonoších

Putování v Krkonoších

Žáci a studenti z Kutnohorska a blízkého okolí se vydali do Krkonoš seznámit se s dávnými i současnými proměnami místní krajiny. V Horním Maršově se totiž uskutečnilo 1. vzájemné setkání všech škol zapojených do projektu Putování prostorem a časem, které realizuje občanské sdružení Ekodomov ve spolupráci se Střediskem ekologické výchovy SEVER v 16 školách.

Cílem projektu je posílit vztah žáků z regionů Kutnohorsko a Krkonoše k místu, kde žijí, a to prostřednictvím vzdělávacích aktivit zaměřených na poznávání vývoje krajiny. Žáci zapojených škol zkoumají historické fotografie a porovnávají je se současnými ze stejných míst, které sami pořídili, hovoří s pamětníky a vyhledávají informace o svém regionu v archivech a odborných knihách. Nezajímají se přitom pouze o všeobecně známé události, stavby či osobnosti z dějin a současnosti, ale zaměřují se i na každodenní život zdejších obyvatel a jejich vliv na proměny místní krajiny.

Na setkání do Horního Maršova přijelo 80 žáků se svými pedagogy představit své dosavadní poznatky. Na své regiony se podívali očima odborníků. Nechyběl pohled etnografa, botanika, architekta, zemědělce či dopravce. Žáci z kutnohorských škol tak ve svých prezentacích představili nejen kutnohorskou těžbu stříbra, ale také pěstování vinné révy či výrobu kdysi světoznámé čokolády Lidky. Na to, že se v Malči pěstuje mák a kmín nezapomene žádný účastník setkání. Žákyně místní školy totiž doplnily svou prezentaci i ochutnávkou vlastnoručně připraveného pečiva.

Zejména pro žáky z kutnohorského regionu byla přínosná odpolední vycházka po okolí Horního Maršova. Nebyl to obyčejný výlet. Žáci se vydali po stopách dávných hledačů zlata, dřevorubců či horských budařů. Dozvěděli se, jak krkonošská krajina vypadala, než do ní přišli lidé, a jak se pak postupně pod vlivem člověka měnila až do dnešní podoby.

"Program dětem zodpověděl i otázku, jak spolu historicky souvisí regiony Krkonoše a Kutnohorsko a jak chování lidí v nížině ovlivňuje krajinu na horách a naopak. Žáky i jejich pedagogy velmi zaujaly informace o kácení lesů v Krkonoších a jejich plavbě po Úpě a Labi pro potřeby kutnohorských stříbrných dolů. Uvědomili si, že lidé svou činností neovlivňují pouze krajinu v daném místě, ale i daleko za hranicemi svého regionu, a že důsledky těchto zásahů jsou dlouhodobé," říká koordinátorka projektu Jitka Rosická z občanského sdružení Ekodomov.

Projekt Putování prostorem a časem začal v listopadu 2009 a potrvá do ledna 2012. Druhé vzájemné setkání se uskuteční v Kutné Hoře po prvním roce realizace projektu. Účastníci se zde navzájem seznámí se svými celoročními výzkumy. Třetí, závěrečné setkání zhodnotí výsledky celého projektu. Žáci zde představí výstupy své práce, proběhne vernisáž putovní fotografické výstavy a křest nové publikace, která vznikne z nejzdařilejších materiálů (textů, fotografií, komentářů atp.) jednotlivých škol.

Projekt je podpořen z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR.

Kontakt: Jitka Rosická, tel.: 739 304 156 , e-mail: jitka.rosicka@ekodomov.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů