Pátek, 26. dubna 2024

Učitelé z Vysočiny objevili zelený ostrov v Brtnici

Učitelé z Vysočiny objevili zelený ostrov v Brtnici

Brtnice - Objevovat nová, dosud nepoznaná místa, stát se pozorovatelem osidlování nově vzniklého ostrova rostlinami a živočichy, porozumět chování člověka k přírodě, zjistit jaký mají dnešní děti kontakt s přírodou, to všechno zažili účastníci letošní Vykve - veletrhu ekologické výchovy v Brtnici.

Ve středu 9. listopadu 2011 se v kulturním centru v Brtnici uskutečnil již 12. ročník Veletrhu ekologické výchovy v Kraji Vysočina Vykev 2011, který pořádali Chaloupky o.p.s. ve spolupráci s agenturou ZERA pod záštitou Kraje Vysočina.

Veletrh se stal především místem pro vzájemné předávání zkušeností mezi pedagogy, místem pro získání nových kontaktů, informací a navázání spolupráce. "Zástupkyně agentury ZERA seznámila účastníky s formami podpory environmentálního vzdělávání v rámci projektu EVVO kraje Vysočina," upřesňuje program Jana Čížková, organizátorka veletrhu. Dále své školní projekty přestavili zkušení koordinátoři environmentální výchovy ze základních škol v Přibyslavi, Novém Veselí a Domamil. Svým kolegům předali zkušenosti v oblasti vedení environmentálního školního kroužku, budování přírodní zahrady a možností, jak získat na tyto aktivity finanční podporu. Nově vytvořené regionální učebnice představili Martin Kříž a Pavel Holánek. Poměrně velký prostor byl věnován praktickým dílnám, které vedli špičkoví lektoři. Helena Nováčková ze Sluňákova představila školní projekt Zelený ostrov, kde účastníci získali spoustu nových námětů pro práci s dětmi a také k projektu nově vydaný metodický materiál. Společně s psychologem Janem Krajhanzlem se pedagogové pokusili odpovědět na otázky: "Jaký je kontakt dnešních dětí s přírodním prostředím a jak tyto poznatky využít v pedagogické praxi?" Veletrhu se zúčastnilo bezmála 50 pedagogů a lidí z veřejnosti.

Příští celokrajské setkání se uskuteční v listopadu 2012 v centru PodpoVRCH v ZOO Jihlava.

Více informací poskytne:
Jana Čížková, tel.: 734523758, email: jana.cizkova@chaloupky.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů