Pátek, 26. dubna 2024

Jeseník se pustí do velké regenerace městské zeleně za 8,5 mil.Kč

Jeseník se pustí do velké regenerace městské zeleně za 8,5 mil.Kč

Parky, sady ale i hřbitovy v Jeseníku se ještě letos dočkají velké regenerace zeleně. Při jedné z největších investičních akcí jesenické radnice za poslední roky bude poraženo přes 260 dřevin a odborníci ošetří na 1300 stromů a keřů. Projekt vyjde na 8,5 milionu korun, město na něj získalo dotaci. ČTK to dnes řekla starostka Jeseníku Marie Fomiczewová (ČSSD).

Projekt podle ní zahrnuje ošetření zeleně v parčíku ve Vodní ulici, Raymannově parku, na náměstí Svobody či na hřbitovech v Husově ulici a v Bukovicích. Největší rozsah prací čeká centrální park města, Smetanovy sady, uvedla starostka.

Odborníci podle ní ošetří téměř 1300 stromů a keřů, odstraní pět desítek starých pařezů a 261 kusů dřevin. Chystají se také vysadit šest desítek nových stromů a keřů. "Je to velká regenerace za poslední roky, místní úpravy se dělají pořád, ale tak zásadní nebyla již řadu let. Cílem je především ozdravění zdejší zeleně," uvedla starostka.

Nejvíce práce budou mít odborníci v centrálním městském parku. Podle projektu zveřejněného na stránkách města www.mujes.cz tam pokácejí 162 stromů a keřů. Ve špatném stavu jsou zejména buky v Aleji nářků. Pokácenou zeleň nahradí dvě desítky nových dřevin.

Rozsáhlá regenerace zeleně v Jeseníku vyjde na 8,5 milionu korun. Z celkové částky zaplatí radnice ze svého rozpočtu deset procent, zbytek peněz získala ze Státního fondu životního prostředí. S projektem se chystá radnice seznámit obyvatele v úterý odpoledne v místní Kapli.

Podobný krok chystá v Olomouckém kraji také radnice v Hranicích na Přerovsku. Příští měsíc se pustí do rozsáhlé rekonstrukce parku zvaného sady Československých legií. Náklady na opravu této nemovité kulturní památky se vyšplhají na 18 milionů korun. Více než polovinu z této částky získá město z evropských dotací. O rekonstrukci zanedbaného, přes sto let starého parku se v Hranicích mluví již řadu let, město jeho výslednou podobu projednalo s obyvateli.

Alena Horáková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů