Pátek, 10. května 2024

Zájem o malé domovní čístírny odpadních vod roste

Zájem o malé domovní čístírny odpadních vod roste

Kdo vypouští odpadní vody do vod povrchových nebo podzemních, je povinen dbát, aby jakost povrchových nebo podzemních vod nebyla ohrožena ani zhoršena. Za tím účelem je povinen zejména zajišťovat zneškodňování vypouštěných vod způsobem odpovídajícím současnému stavu technického pokroku.

V návaznosti na tuto skutečnost je třeba uvést, že v posledním období (2001 — 2003) volí investoři staveb rodinných domů ve stále větší míře jako způsob likvidace odpadních vod jejich čištění na malých domovních čistírnách, ze kterých jsou následně vypouštěny do vod povrchových nebo podzemních.

Zdejší vodoprávní úřad (Odbor životního prostředí Městského úřadu Blansko) vydal v roce 2003 celkem 26 rozhodnutí, kterými byly povoleny stavby malých domovních ČOV a 14 rozhodnutí, kterými bylo povoleno trvalé užívání staveb malých domovních ČOV. Zejména v případě vydaných rozhodnutí o povolení těchto staveb se jedná o jejich značný nárůst, cca o 50 % oproti předešlému období, tj. rok 2001 — 10 rozhodnutí a rok 2002 — 14 rozhodnutí.

Odbor životního prostředí MěÚ Blansko

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů