Pátek, 10. května 2024

Velká voda ochromila Benátky

Velká voda ochromila Benátky
 

V Benátkách na severovýchodě Itálie včera začala pozvolna klesat vysoká voda, která dosáhla 1,56 metru nad normální hladinou. Podle záplavového centra při benátské radnici jde o rekordní vzedmutí moře za posledních 22 let.

Téměř všechny ulice ve městě na laguně, zejména turistické centrum kolem slavného náměstí svatého Marka, byly zaplaveny vodou. Cestování po historickém centru bylo mimořádně obtížné, napsala agentura AFP.

Záplavové centrum při benátské radnici upozorňovalo občany a turisty, aby se po městě pohybovali pouze v případě nezbytnosti. Cestování po městě ještě zkomplikovala stávka v dopravě.

Nejhorší vysoká voda v moderních dějinách Benátek se datuje ke 4. listopadu 1966, kdy město zalila voda až do výšky 194 centimetrů. Ve stejné době byly pod vodou i další části Itálie, kterou tehdy poznamenaly katastrofální záplavy.

Benátky se jen v období 1992 až 2002 ocitly pod vodou víc než padesátkrát.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů