Sobota, 20. dubna 2024

Koupání ve volné přírodě bude bezpečnější, vláda souhlasí s povinným informováním o kvalitě vod

Koupání ve volné přírodě bude bezpečnější, vláda souhlasí s povinným informováním o kvalitě vod

Koupání ve volné přírodě bude bezpečnější, vláda v pondělí schválila novelu, kterou ji předložilo ministerstvo zdravotnictví. Milovníci koupání budou mít podle nových pravidel dostatek informací o kvalitě vody na koupalištích.

Novela zavádí povinnost pro krajské hygienické stanice informovat veřejnost o jakosti vody na místech ke koupání ve volné přírodě. To si vyžádá instalaci a údržbu informačních tabulí na každém koupališti, stejnou povinnost budou mít také podnikatelé, kteří přírodní koupaliště ve volné přírodě provozují.

Pořizovací cena jedné informační tabule se přitom podle ministerstva bude pohybovat mezi 10 tisíci až 15 tisíci korunami.

Novela zároveň snižuje počet sledovaných ukazatelů jakosti vody. Ze současných 19 se budou sledovat jen čtyři ukazatelé vodní kvality. Snižuje se i četnost povinného sledování.

Předloha se zabývá pouze oblastí koupání ve volné přírodě. Problematika umělých koupališť, tedy například bazénů a nádrží na koupání, zůstává beze změny. Oblast ve stávající podobě tak byla do novely zakomponována pouze proto, aby byla problematika koupání řešena přehledně.

Vodní zákon doposud zahrnoval způsob sestavování seznamu povrchových vod a úkolů krajských hygienických stanic. Z vodního zákona se však na základě pokynů evropské směrnice problematika vyjímá a novelizovaná se přesouvá do zákona o ochraně veřejného zdraví.

Novela reaguje na evropskou směrnici z roku 2006, kterou Česko doposud nezačlenilo do svého právního řádu. Kvůli tomu, že sněmovna nebyla schopná nad předkládanými návrhy, jež směrnici zaváděly, nalézt shodu, rozhodla Evropská komise o podání žaloby na Českou republiku k Soudnímu dvoru EU kvůli neplnění závazků vyplývajících z členství v EU.

Komplikace při předchozím projednávání návrhu ve sněmovně vznikly přitom kvůli částem, jež se bodů směrnice netýkaly. Proto ministerstvo zdravotnictví zahájilo nový legislativní proces, který se vztahuje výhradně k problematice vod ke koupání a kterým by mělo být požadované začlenění evropského práva provedeno.


Autor / zdroj: Mediafax
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů