Úterý, 16. dubna 2024

Rusko prý laxností v hospodaření s vodou ohrožuje svou bezpečnost

Rusko prý laxností v hospodaření s vodou ohrožuje svou bezpečnost

Rusko se moc nestará o čistotu vody a natolik jí plýtvá, že tím ohrožuje vlastní bezpečnost. Prohlásil to tajemník Bezpečnostní rady Ruska Nikolaj Patrušev, jehož názor ve čtvrtek otiskl deník Rossijskaja Gazeta.

Podle Patruševa má Rusko pětinu světových zásob vody, což prý vede k nezdravému sebeuspokojení. "Rusko má velký problém, a to ne s vodními zdroji, ale s jejich užíváním," sdělil Patrušev. Už loni upozornil, že jenom 38 procent ruských měst distribuuje obyvatelstvu vodu odpovídající hygienickým normám.

"To ale není všechno, ve víc než polovině měst a vesnic nebyla kvalita vody nikdy prověřena, takže nikdo neví, do jaké míry je zdraví škodlivá," řekl teď Patrušev. Rusko prý zachází s vodou, a to pitnou i užitkovou, třikrát méně efektivně než jiné země.

Citoval vědecké zdroje, podle nichž bude lidstvo do roku 2045 konzumovat množství vody odpovídající rezervám.

"Krize ale může přijít mnohem dřív, protože zásoby jsou soustředěny jenom v některých zemích, v Brazílii, Kanadě a samozřejmě v Rusku," řekl Patrušev. V minulých deseti letech hrozily konflikty kvůli nedostatku vody ve 46 zemích s 2,7 miliardy obyvatel. Největší riziko takových konfliktů je dle Patruševa na Blízkém východě, v severní Africe a s Ruskem sousedící Střední Asii.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů