Úterý, 16. dubna 2024

Malé vodní elektrárny lámaly rekordy a přepisovaly historii

Dvacítka malých vodních elektráren provozovaných společností ČEZ Obnovitelné zdroje (ČEZ OZE) po celé České republice vyprodukovala v loňském roce více než 265 milionů kWh elektřiny. Znamená to nejen o 24% více než loni, ale současně i roční zásobování elektřinou pro 75 tisíc domácností po celé České republice.

Malé vodní elektrárny lámaly rekordy a přepisovaly historii

Co dokážou vodní elektrárny

V mnoha lokalitách byla produkce elektřiny nejvyšší za celou dobu existence malých vodních elektráren. Na historicky rekordních hodnotách produkce se vedle extrémně příznivých přírodních podmínek podílelo také průběžné zvyšování efektivity elektráren.

Z jednotlivých vodních elektráren provozovaných společností ČEZ Obnovitelné zdroje pocházely nejvyšší dodávky do sítě z vodní elektrárny Střekov (Labe; 97,3 milionu kWh) a malé vodní elektrárny Vydra (Vydra; 27,4 milionu kWh), Práčov (Labe; 20,8 milionu kWh), Obříství (Labe; 14,6 milionu kWh) a Hracholusky (Mže; 13,4 milionu kWh).

Nejpříznivějšími měsíci pro výrobu 100% čisté elektřiny z vody pak byly duben a květen, kdy se celková produkce všech zdrojů dotýkala hranice 30 milionů kWh.

Modernizace a výborné podmínky



"Díky celkově nadprůměrným úhrnům srážek byly průběžně po celé období roku 2010 vytvořeny ideální předpoklady pro maximalizaci využití výrobních kapacit malých vodních zdrojů. Elektrárny v Přelouči, Spálově, Pardubicích, Komíně, Kníničkách a Bukovci zároveň docílily v tomto mimořádném roce nejvyšších hodnot produkce elektřiny za celou historii svého fungování," řekl Libor Kičmer, jednatel ČEZ OZE.

Stále pozitivněji se v konečných číslech projevují také efekty vyplývající z průběžné modernizace malých vodních elektráren, které umožňují zvyšovat jejich účinnost a v některých případech i výkon až o 10 procent. "V minulých letech jsme u všech vodních elektráren realizovali komplexní modernizační program, který bude zakončen letos zahájenou modernizací malé vodní elektrárny v Pardubicích. Za rekordními výsledky produkce vodních zdrojů tak stojí i dlouholetým úsilím dosažený vynikající stav výrobních kapacit, které loni zhodnotily panující příznivé klimatické podmínky," podotkl k provedeným úpravám a dalším plánům Libor Kičmer.

Více o malých vodních zdrojích společnosti ČEZ Obnovitelné zdroje a Informačním centru Obnovitelné zdroje najdete zde.

Autor: Martin Schreier, manažer komunikace ČEZ

elektrarnaFoto - Rekordní Přelouč: Elektrárna v Přelouči byla loni jedním z šesti malých vodních zdrojů s rekordními hodnotami výroby elektřiny za celou dobu jejich provozu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů