Pátek, 26. dubna 2024

Příprava firem je pomalá

Příprava firem je pomalá
Téměř polovina všech evropských firem, které produkují emise skleníkových plynů, nebude schopna vyhovět unijním podmínkám pro obchod s těmito látkami. Vyplývá to z průzkumu společnosti LogicaCMG. Systém pro obchodování s emisemi začne v EU fungovat od 1. ledna příštího roku. EU si od něj slibuje, že umožní naplnění Kjótského protokolu, který má omezit dopady průmyslové činnosti na změny globálního klimatu.

Od ledna 2005 mají firmy podle nových pravidel monitorovat úroveň vypouštěných emisí. \"Naše studie však ukazuje, že firmy jsou daleko od splnění stanoveného termínu,\" uvedl Mark Earthey, manažer LogicaCMG.

Systém obchodu s emisemi výrobcům aut, oceli, energie, papíru či cementu omezuje pomocí přidělených \"povolenek\" množství emisí, které budou moci do ovzduší vypouštět. Ti, kteří jich vyprodukují méně, budou moci svůj ušetřený objem prodat těm, jež limit překročí.

Pokud firmy nebudou s to novým pravidlům vyhovět, čekají je pokuty ve výšce stovek milionů eur, uvádí studie. Některé podniky si však nyní začínají stěžovat, že výše přidělených povolenek je mnohdy nedostatečná. Například německá společnost EnBW oznámila, že bude kvůli výši přidělených povolenek žalovat německý stát.

Na lavici obžalovaných se brzy ocitne zřejmě také šest unijních států: Belgie, Španělsko, Francie, Itálie, Řecko a Portugalsko. Evropská komise už vůči nim od poloviny května začala připravovat kárná řízení za to, že nepředložily \"národní akční plány\", ve kterých musí stanovit úroveň povolených emisí pro své podniky.
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů