Pátek, 26. dubna 2024

Lidé víc topí levnějším uhlím a v ovzduší přibývá síry

Lidé víc topí levnějším uhlím a v ovzduší přibývá síry
Zdražování plynu a elektřiny a návrat mnohých lidí k topení uhlím se už projevily na kvalitě ovzduší v obcích. Český hydrometeorologický ústav poprvé po mnoha letech zjistil, že se koncentrace síry v ovzduší v malých sídlech loni zvýšila.
"Je to ale zatím jen mírný trend," říká náměstek ústavu Jaroslav Šantroch.
Po odsíření elektráren a dalších velkých zdrojů znečištění byl přitom oxid siřičitý považován za vyřešený problém. I když v současnosti jeho koncentrace nepřekračují povolené limity, v malých obcích se může situace změnit - pokud bude více lidí topit uhlím.

Pozor na prach
Zhoršilo se i ovzduší ve velkých aglomeracích, především v Praze a na Ostravsku, kde přibývá malého, pouhým okem neviditelného prachu. Zpráva o stavu životního prostředí v roce 2003, kterou dnes projedná vláda, konstatuje, že imisní limity pro drobné částice prachu byly loni překračovány v mnoha hustě osídlených lokalitách. Hydrometeorologický ústav k tomu ve své poslední zprávě o znečištění ovzduší dodává: "Od roku 2001 se ukazuje vzestupný trend ve znečištění ovzduší prachovými částicemi menšími než deset mikrometrů na všech stanicích v republice."
V Praze a dalších velkých městech je hlavním zdrojem znečištění automobilová doprava, Ostravsko doplácí na vysokou koncentraci hutí a koksoven.
Malé částečky prachu jsou nebezpečnější než hrubý prach, pronikají hluboko do dýchacího ústrojí a mohou se na ně vázat další škodliviny včetně karcinogenních látek. Jedné takové látky - benzo(a)pyrenu - v ovzduší přibývá.
"V roce 2003 byl benzo(a)pyren sledován na třinácti stanicích, z toho na pěti stanicích v Ostravě, Karviné, Praze, Ústí nad Labem a Hradci Králové je pravidelně a dlouhodobě překračován stanovený imisní limit. Alarmující je zvyšující se roční průměrná koncentrace v posledních letech," uvádí se ve zprávě Českého hydrometeorologického ústavu.

Opatření trvají dlouho
"Ministři už musí přestat s opakováním každoročního zaklínadla, že je u nás čistěji než za Jakeše, a raději by měli sledovat trendy posledních let," říká Vojtěch Kotecký z ekologického Hnutí Duha.
Kotecký upozorňuje i na to, že podle Zprávy o stavu životního prostředí v loňském roce připadá na jednoho Čecha o čtyřicet procent více skleníkových plynů než na obyvatele patnácti "starých" zemí Evropské unie.
Praha i Ostravský kraj si přitom už loni nechaly vypracovat podrobnou koncepci ochrany ovzduší. Jenže koncentrace škodlivin od té doby spíše zhoustly.
Úředníci se brání, že mnohá z opatření trvají dlouho a navíc jsou drahá. Například okruh okolo Prahy bude dokončen nejspíš až v roce 2014 a vyjde na desítky miliard korun. I "obyčejné" kropení silnic stojí desítky miliónů korun.
Ještě složitější bude vyčištění vzduchu na Ostravsku, kde jsou největšími znečišťovateli hutě a koksárny. Například rekonstrukce v koksovně Nové huti vyjde na 170 miliónů korun.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů