Pátek, 26. dubna 2024

Himálajské ledovce se nepozorovaně rozpouštějí

Himálajské ledovce se nepozorovaně rozpouštějí
Pozvolné tání ledovců v Himálaji může znamenat skutečnou katastrofu pro milióny lidí žijící v oblasti těchto velehor, varují ekologové.
Současně upozorňují, že ekologické situaci v tomto regionu se nevěnuje patřičná pozornost, protože poslední studie byly zpracovány už v 90. letech minulého století, píše na své internetové stránce BBC.
Zvětšování ledovcových jezer navíc prudce zvyšuje nebezpečí katastrofálních záplav. Z dlouhodobého hlediska mohou ledovce zcela zmizet, což může mít za následek snížení průtoku řady řek. Takový vývoj by ohrozil milióny lidí regionu, kteří jsou na těchto řekách životně závislí.
"Je nejvyšší čas zahájit průzkum v terénu a zhodnotit situaci, jinak nás může velká přírodní katastrofa zasáhnout zcela nepřipravené," zdůrazňuje Arún Bhakta Šréštha z nepálského odboru vodního hospodářství. V oblasti nepálského Himálaje se rozkládají asi tři tisíce ledovců; na 2300 ledovcích se přitom nacházejí ledovcová jezera. Plocha těchto jezer se zvětšuje důsledkem globálního oteplování, ale nikdo tento vývoj průběžně nesleduje, upozorňují ekologové.
Nikdo tedy netuší, zda tato jezera nejsou blízko protržení. K takovému neštěstí došlo v Nepálu v posledních 70 letech více než desetkrát.
V letech 1970 až 1989 japonští vědci zjistili, že většina ledovců v pásmu Khumbu ustoupila o 30 až 60 centimetrů. V regionu Dhaulágirí prokázaly pozdější studie stejný vývoj.
Nejsledovanější nepálský ledovec Corong Himál ustoupil od roku 1978 do roku 1989 o deset metrů.
Vědci mají obavy, že globální oteplování může znamenat, že problémy s příliš velkým množstvím vody se změní v problémy s velkým nedostatkem vody. Zhruba sedmdesát procent veletoku Gangy zajišťují nepálské řeky.
Pokud himálajské ledovce roztají, ve finální fázi veletok přijde na dolním toku o vodu.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů