Sobota, 27. dubna 2024

Město bude informovat obyvatele Ostravy o stavu prachu v ovzduší

Město bude informovat obyvatele Ostravy o stavu prachu v ovzduší
Ostrava Ostravané budou vědět o množství prachu ve vzduchu. Dozvědí se to nejen od meteorologů, ale informovat je budou také úředníci ostravského magistrátu.
Náměstek primátora pro životní prostředí Mirko Jašurek ( ČSSD) uvedl, že do týdne by potřebné informace o znečištění ovzduší měli zájemci najít na internetových stránkách města www. mmo. cz. " Je to jen záležitost techniky, mělo by to být co nejdříve," řekl Jašurek. Slíbil také, že na březnovém zasedání ostravských zastupitelů předloží písemný materiál, jak kromě toho postupovat dál.
" Musíme si jasně stanovit, při jakých koncentracích bude nutné varovat občany ještě jiným způsobem, například prostřednictvím regionálního tisku, rozhlasu, televize a dalších médií. Navrhoval bych, že by to mělo být tehdy, až koncentrace prachu v ovzduší tři- až čtyřikrát překročí přípustnou normu," konstatoval Jašurek. Tvrdí však, že pro lidi, pokud jde o polétavý prach, vyjde nakonec nastejno, zda jsou při zvýšených koncentracích doma, nebo zda se pohybují venku.
Opoziční zastupitel za ODS Ivan Knižátko, který diskusi o nutnosti informovat obyvatelstvo o stavu znečištění ovzduší na jednání zastupitelů otevřel, s tímto tvrzením nesouhlasí." Myslím si, že pan náměstek problém bagatelizuje, když tvrdí, že lidé o prachu informováni být vlastně ze strany města nemusejí, protože je jedno, jestli při jeho vysokých koncentracích sedí doma za zavřenými okny, nebo jsou venku. Samozřejmě si toto tvrzení ověřím u odborníků. V každém případě by bylo dobré, aby se město postavilo k problému čelem, a i když ze zákona nemusí, Ostravany o stavu ovzduší informovalo. Druhá věc je, jak vypracovat směrnice, které by odpovídaly odbornému názoru na to, kdy a jak je nutné lidi informovat. Chápu, že asi není nutné občany strašit při sebemenším zvýšení množství polétavého prachu ve vzduchu," míní Knižátko.
Ředitelka Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje Helena Šebáková nesouhlasí s tvrzením náměstka primátora Jašurka, že pro zdraví člověka vyjde nastejno, když se při vysokých koncentracích polétavého prachu v ovzduší pohybuje venku, nebo si doma v klidu například čte knihu. " Rozhodně je při takovém počasí například pro zdraví malých dětí lepší, když s nimi učitelka ve školce zůstane ve třídě, kde větrá jen velmi krátce, než kdyby si s nimi vyšla hrát na zahradu. Podobné je to i u seniorů, kardiaků a dalších," konstatovala Šebáková s tím, že právě tito lidé by o zvýšených koncentracích škodlivin v ovzduší vědět měli a podle toho si mohli organizovat svou denní činnost.
Zdroj:Moravskoslezský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů