Pátek, 26. dubna 2024

Letadla čeká snižování emisí

Letadla čeká snižování emisí
Emise skleníkových plynů z letadel bude nutné snížit. Otázka zní, jak to udělat. Jestli zdražením letenek, a tedy snížením dostupnosti letecké dopravy, nebo technickými opatřeními, která by zmenšila množství nežádoucích spalin. Jako nejpravděpodobnější se jeví kombinace obojího.
Vyplynulo to z jednání zástupců leteckého průmyslu, politiků a ekologů na konferenci Zelený týden, která v pátek skončila v Bruselu. Pořádala ji Evropská komise.
Ekologický komisař Evropské unie Stavros Dimas uvedl, že současné úvahy vedou k tomu, aby se i letecké společnosti zapojily do systému obchodování s emisemi. To by znamenalo, že každý letecký dopravce dostane příděl povolenek na vypouštění oxidu uhličitého. Komu se podaří množství emisí snížit více, může "ušetřené" emise prodat jiným společnostem. Další možností je, že by si dopravci mohli koupit právo vypouštět emise i od jiných průmyslových odvětví. Systém by měl být výhodný proto, že letecké společnosti se budou moci samy rozhodnout, kde je pro ně ekonomicky nejvýhodnější investovat do snížení zplodin, namísto toho, aby jim to nařizovali bruselští úředníci. Budoucí dopad na cenu letenek se zatím nedá odhadovat.
Emise oxidu uhličitého z letecké přepravy se v Evropě od roku 1990 zvýšily o 70 procent.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů