Úterý, 19. března 2024

Obchody s počasím jen kvetou

Obchody s počasím jen kvetou
Včera byl v Římě vyhlášen nejvyšší stupeň povodňové aktivity. Na Kanárské ostrovy se řítí hurikán Delta. Rozmary počasí jsou stále více nečekané a škody, které způsobují, se šplhají do miliardových částek. Ale ani pěkné počasí nemusí být pro řadu firem výhrou. Stále více společností tak začíná využívat finanční instrumenty, jež by je před nepříznivým působením klimatu ochránily.
Jedním z těchto nástrojů, které především poslední rok zažívají masívní boom, jsou "klimatické deriváty".
Jejich prostřednictvím si firma může "vsadit" na vývoj počasí a zajistit se proti jeho nežádoucím dopadům. Princip je jednoduchý. Společnost, jejíž produkce je závislá třeba na výskytu silných větrů (například větrné elektrárny), si prostě "vsadí", že vítr foukat nebude. Pokud se tak stane, zisk jí nepřinese její vlastní činnost, ale takzvaný klimatický derivát.
Obliba tohoto typu termínovaných obchodů roste hlavně u společností využívajících alternativní zdroje energie, v zemědělství, ale i u maloobchodních prodejců, jako je třeba Burlington Coat Factory, která obchoduje převážně se sezónním zbožím.
Zvýšený zájem o klimatické deriváty zaznamenala i Waether Risk Management Association (WRMA), jež sdružuje firmy poskytující tyto specifické finanční produkty. Podle zprávy WRMA ze začátku listopadu, se hodnota kontraktů na klimatické deriváty v období od dubna 2004 do května 2005 téměř zdvojnásobila. Třiaosmdesátiprocentní nárůst celkového objemu ze 4,3 miliardy dolarů na 8,4 miliardy dolarů je v odvětví rekordní.
"Pro tyto specifické produkty je letošní rok opravdu přelomový," říká prezident WRMA Brian O'Hearne. "Zvýšil se také zájem ze strany bank a hedgeových fondů, které v klimatických derivátech vidí nový zajímavý produkt, jenž mohou nabídnout svým klientům," dodal O'Hearne.
O rekordní růst se jistě zasloužil i úspěch "sázek proti počasí" na Chicagské burze Chicago Mercantile Exchange (CME). Ta se stala pro klimatické deriváty nejvýznamnějším trhem. V roce 2002 zobchodovala CME 4400 těchto transakcí. V roce 2004 to už bylo 122 tisíc. Letos se zatím do začátku listopadu stihlo zobchodovat 700 tisíc kontraktů.
"Růst obchodů na burze CME se dá vysvětlit vstupem většího množství hedgeových fondů, které s klimatickými deriváty obchodují. Je to také díky nárokům na průhlednost a likviditu, které si vyžadují tradiční produkty," myslí si viceprezident WRMA, Jeff Porter. "Očekávám, že obchody na CME v budoucnu dále masívně porostou," dodává Porter. "Velké množství firem si konečně uvědomilo, jak pro ně může být výhodné zajistit se proti počasí."
Jeho slova potvrzují i odhady amerického ministerstva obchodu. Podle nich podléhá totiž téměř jedna třetina americké ekonomiky rizikům způsobeným právě počasím
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů