Pátek, 26. dubna 2024

V Jáchymově o znečištění ovzduší

V Jáchymově o znečištění ovzduší

JÁCHYMOV - Devítidenní setkání mladých lidí, členů Sněmu dětí ČR pro životní prostředí ve Sporthotelu Můstek v Jáchymově se hned zpočátku věnovalo ožehavým tématům životního prostředí úzce souvisejícím s Karlovarským krajem. "Krušné hory doplatily na kyselé srážky, ve výsypce Hájek u Ostrova skončily toxické látky ze Spolany Neratovice. Právě jim se věnovala jedna z úvodních přednášek. Účastníci setkání se také seznámí s důsledky znečištění v krušnohorských lesích," řekl organizátor setkání, Václav Bratrych z Agentury Koniklec.

 

"Každý den je vyplněn zajímavými přednáškami, hrami a diskusemi. Setkání vyvrcholí panelovou diskusí, na kterou se členi těší a pilně připravují. Včera nás čekala fingovaná rozhlasová diskuse, která nás seznámila s problematikou poškození ozónové vrstvy Země," přiblížila aktuální program setkání v Jáchymově Anna Jurczyková z Rychvaldu na Ostravsku.  Přednášky připravili Jindřich Petrlík ze sdružení Arnika a Ondřej Simon z Hnutí Duha.

 

 

Píše se 4.den ve Sporthotelu Můstek v Jáchymově. Tento den je čekají 3 přednášky, každá trvá minimálně 90min. Je velmi těžké udržet pozornost, ale na konci každého takového dne jsou svým způsobem  rádi, že přednášky byly. Po snídani celodenní maratón začala  poučná přednáška Jindry Petrlíka (předsedy organizace  Arnika) na téma "Perzistentní organické látky." Z přednášky J. Petrlíka se účastníci přednášky dozvěděli o látkách, které dlouho přetrvávají v životním prostředí bez změny, kumulují se v něm a působí negativně na zdraví lidí i zvířat. Právě ty kontaminovaly také výsypku lomu Hájek, když do ní v šedesátých letech byly uloženy odpady Spolana Neratovice.

 

"Po velké porci vědomostí všechny uchvátilo kouzlo amatérského rozhlasu. Rozhlas se týkal věci, o které se teď hodně mluví – ozónová díra," doplnila další účastnice letošního Sněmu dětí ČR pro životní prostředí Marie Hasalová z Lískovce u Frýdku – Místku.

 

Odpolední blok tvořila přednáška Lukáše Matějky na téma "Právo na informace." Posluchači sami se mohli zapojit do přednášky. Rozděleni do skupin řešili základní otázky "Kdo? Co? Jak? Komu?" má podat žádost o informacích životního prostředí. "Každý den je až do večera naplněn připraveným programem, zčásti vzdělávací i zábavný a někdy dokonce všechno dohromady. Ale jedno je jasné, z každého takového setkání, třeba i devítidenního, jsme vždy o něco chytřejší," shodly se Jurczyková i Hasalová.

 

Kontakt na Sněm dětí ČR pro životní prostředí do Sporthotelu Můstek: 353 811 487, Václav Bratrych, e-mail: zivly@koniklec.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů