Pátek, 26. dubna 2024

Vyhlášení výsledků fotosoutěže na téma světelné znečištění

Západočeská pobočka České astronomické společnosti vyhlásila výsledky fotografické soutěže k problematice světelného znečištění.

 

 

Vyhlášení výsledků fotosoutěže na téma světelné znečištění

Tuto soutěž vyhlásila Západočeská pobočka České astronomické společnosti ve spolupráci s Hvězdárnou v Rokycanech a Hvězdárnou a planetáriem Plzeň. Cílem soutěže je osvěta v problematice světelného znečištění a propagace správného osvětlení, zdravého životního stylu a ochrany životního prostředí.

Tiková zpráva ČAS.

Kromě vyhlášení výsledků se veřejnost dočká výstavy ze zaslaných snímků, nejdříve se dočkají občané Plzně a Rokycan. Soutěže se zúčastnilo 80 autorů s celkovým počtem 591 fotografií. Podrobné informace o soutěži.

Všechny vítězné snímky jsou vystaveny na soutěžních stránách.

V kategorii Jak rozhodně nesvítit

  1. 1. místo získal snímek "Nesvítí někde zbytečně?" Martina Kákony z Českých Budějovic, 38 let. Popis poroty: Typický příklad změny stavu nočního prostředí. Také by se dalo říct "plýtváme už u zdroje".
  2. 2. místo obsadil snímek "Pařez" Tomáše Smolka z Českých Budějovic, 24 let. Popis poroty: Zdařilý snímek, který za zdánlivě pěkným pohledem ukazuje na typické příčiny světelného znečištění - přemíru světla a jeho špatné směrování.
  3. 3. místo obsadil snímek "Kostel" Jana Kondziolky z Karviné, 21 let. Popis poroty: Dva případy velmi špatného svícení. Přesahující světlo, které zbytečně svítí nahoru a snižuje tak míru tmy nad lokalitou a lampa, co už z dálky svítí do očí, takže nám vadí při chůzi po cestě.

V kategorii Správné světlo

  1. 1. místo získal snímek "Vídeňská noc" Karla Mokrého z Prahy, 28 let. Popis poroty: Nenápadné veřejné osvětlení. Příklad správného pouličního osvětlení ze zahraničí - Vídeň, Rakousko.
  2. 2. místo obsadil snímek "Přechod" Michala Kroužela z Prahy, 21 let. Popis poroty: Účinné a přitom ohleduplné řešení na jedné straně přechodu pro chodce. Rozdíl mezi dobrou a špatnou lampou je vidět na první pohled. Je to ta, která přijíždějícího řidiče neoslňuje a přitom je svým nesvícením do horního poloprostoru šetrná k nočnímu prostředí.
  3. 3. místo obsadil snímek "Globus" opět Michala Kroužela z Prahy, 21 let. Popis poroty: Parkoviště u supermarketu Globus v Praze - Čakovicích. Osvětlení, které účelně osvětluje prostor pod sebou a přitom neruší okolí. Lampy nejsou téměř vidět, zato parkoviště ano.

V kategorii Variace na téma světlo a tma

  1. 1. místo získal snímek "Inverze" Jana Kodziolky z Karviné, 21 let. Popis poroty: Osvětlené ostrovy civilizace shora. Krása? Ostuda? Obojí?
  2. 2. místo obsadil snímek "Chemical plant" Kateřiny Vítámvásové ze Spořic, 24 let. Popis poroty: Hra světel chemičky.
  3. 3. místo obsadil snímek "Cedulka" Izabely Hejlové z Prahy, 18 let. Popis poroty: Porota ocenila vtipnost snímku. Prostřední piktogram ovšem v pražské Františkánské zahradě nenajdete.

Vítězové ve všech třech kategoriích Jak rozhodně nesvítit, Správné světlo, Variace na téma světlo a tma obdrží za první místo 2 000 Kč a předplatné časopisu Astropis věnované Společností Astropis, za druhé místo 1 000 Kč a astronomickou knihu věnovanou firmou Supra Praha, s.r.o. a za třetí místo 500 Kč.

Na závěr soutěže organizátoři vyhlásili ještě Cenu diváků. Porota byla podle pravidel soutěže vázána výběrem tří nejlepších snímků v každé kategorii. Zajímavých snímků bylo ale mnohem více a jejich výběr z jednotlivých soutěžních kategorií přinášejí organizátoři nyní veřejnosti. Jejich vystavení tak veřejnosti umožní zvolit ten úplně nejzajímavější a nejzdařilejší snímek, který byl zaslán do soutěže. Hlasovat lze až do 30. 9. 2006. Cenu pro vítěze této kategorie věnovala firma Supra Praha, s.r.o. - je to triedr. Zároveň bude vylosován jeden z hlasujících účastníků soutěže, který obdrží předplatné astronomického časopisu Astropis.

 

Pavel Suchan

http://www.astro.cz  

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů