Úterý, 19. března 2024

Česko chce po Bruselu víc povolenek

Česko chce po Bruselu víc povolenek
Česku hrozí trest od Evropské komise: země stále nemá jasno v tom, kolik bude požadovat povolenek na vypouštění oxidu uhličitého do ovzduší na roky 2008 až 2012. Plán přitom měla dodat Bruselu už na konci června.
Česko patří do poslední trojice států, které zatím neposlaly ani předběžný plán. Na definitivním návrhu se nedokázala shodnout ministerstva průmyslu a životního prostředí.
Jisté je jen jedno: Češi budou chtít víc povolenek, než kolik dostali loni.
"Náš požadavek se bude pohybovat kolem sta miliónů tun emisí na rok," řekl HN ministr průmyslu Martin Říman. Loni dostaly české firmy z Bruselu povolenky na 97,6 miliónu tun.
Skutečně ale vypustily jen něco přes 82 miliónů tun emisí a na přebývajících povolenkách řada podniků slušně vydělala. Jen energetický ČEZ loni prodal povolenky za 1,1 miliardy korun. Vydělal na tom stamilióny korun.

Firmy dostanou málo času
Odevzdat národní plány emisních povolenek v původním termínu do 30. června nestihly ani další evropské země. Stejný prohřešek Brusel vyčetl už v polovině léta také Dánsku, Finsku, Itálii, Maďarsku, Portugalsku, Rakousku, Slovinsku a Španělsku. Všem opozdilcům tehdy pohrozil, že je začne stíhat kvůli porušení evropského práva.
Část zemí pak odevzdala alespoň návrhy, když už ne konečný plán. Jenomže Česko - stejně jako Dánsko a Maďarsko - neposlalo zatím do Bruselu nic.
"Komise ve čtvrtek zahájí vůči Česku trestní proceduru," potvrdila včera HN Lone Mikkelsenová z kabinetu eurokomisaře pro životní prostředí Stavrose Dimase.
Pracovníci Evropské komise tvrdí, že potřebují takzvané národní alokační plány co nejrychleji, musí je totiž vyhodnotit a zkontrolovat. Komise původně předpokládala, že rozdělení emisních povolenek pro celou unii schválí do konce září. Teď podle zdrojů HN pracuje spíše s termínem květen 2007.
To by dávalo evropským podnikům už jen sedm měsíců na to, aby se připravily na nové období obchodování s povolenkami.
Pokud členské státy odevzdají své plány příliš pozdě, bude to podle bruselských úředníků velká rána celému systém obchodování s povolenkami.
Ten už letos zažil krizi poté, co se ukázalo, že řada zemí dostala na období 2005 až 2007 nadbytek povolenek - jejich cena pak spadla na historické minimum, což rozkolísalo v celé Evropě ceny akcií energetických firem.

"Za problémy můžou volby"
Podle hlasů z úřadů, jež na přípravě materiálu pracují, bude český plán emisních povolenek v Bruselu nejdříve v půli prosince. Ministr Říman tvrdí, že už mezi jeho resortem a Ministerstvem životního prostředí panuje alespoň shoda v tom, o jakou částku by měla Česká republika požádat - tedy o zmíněných sto miliónů tun.
Jenže sám ministr životního prostředí Petr Kalaš to tak jednoduše nevidí: "Spekulace o jakémkoli čísle jsou předčasné," zdůrazňuje s tím, že základní návrh zpracovaný úředníky obou ministerstev bude muset ještě projít veřejným projednáváním a teprve pak ho může na stůl dostat vláda, která schválí jeho odeslání do Bruselu.
Čeští zástupci doufají, že Evropská komise Česku půlroční zpoždění promine. "Brusel by měl vzít v úvahu, že tu byly volby, a jak dopadly. Tím se všechno zdrželo," říká Martin Říman. "I kdyby nás chtěli trestat, proces před udělením sankce stejně trvá tak dlouho, že než na trest dojde, bude už náš plán dávno v Bruselu," ujistil člen meziresortní komise, jež na povolenkovém plánu pracuje.


Jak fungují emisní povolenky

u Evropská komise dá každému z členských států dohodnuté množství povolenek. Jedna poukázka opravňuje k vypuštění tuny oxidu uhličitého do ovzduší.
Vlády přidělené kvóty povolenek předají firmám, které znečišťují životní prostředí.
Podnik, který příděl nespotřebuje, může povolenky prodat. Velcí znečišťovatelé, jimž povolenky nestačí, je musí nakupovat.
Cena povolenek se tvoří na trhu na základě nabídky a poptávky. Při nadbytku povolenek klesá, při nedostatku stoupá.
Povolenky, jejichž ceny ještě na jaře činily třicet eur za tunu, se nyní prodávají zhruba za 12 eur.
Výrobci elektřiny začali od loňska náklady na povolenky promítat do ceny elektřiny. Zavedení povolenkového systému tak přispělo k růstu ceny elektřiny v západní Evropě, který se přenáší i do Česka.
Hlavnímu domácímu výrobci energie, firmě ČEZ, loni přebyly povolenky za víc než miliardu korun.
Na léta 2005 až 2007 dostalo Česko 97,6 miliónu povolenek na každý rok. Loni domácí firmy vypustily do ovzduší 82 miliónů tun emisí.
Pro příští období bude Česko požadovat zhruba sto miliónů tun.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů