Pátek, 26. dubna 2024

Chladné počty o oteplování

Chladné počty o oteplování
Joseph E. Stiglitz o znečišťovatelích, kteří nehradí škody, jež napáchali.

Britská vláda nedávno vydala dosud nejobsáhlejší studii ekonomických nákladů a rizik, které plynou z globálního oteplování. Kniha obsahuje i opatření, jež by mohla snížit emise skleníkových plynů. Vláda doufá, že se jí tak podaří odvrátit nejhrozivější dopady. Zpráva sepsaná pod vedením sira Nicholase Sterna z London School of Economics, jenž mne vystřídal ve funkci hlavního ekonoma Světové banky, dává jasně najevo, že otázkou již není, zda si můžeme dovolit proti globálnímu oteplování něco dělat, nýbrž zda si můžeme dovolit nedělat proti němu nic.

Zpráva navrhuje agendu, jejíž náklady by se rovnaly pouhému 1 % roční spotřeby, ale ušetřily by světu rizikové ekvivalentní náklady, které jsou pětinásobně vyšší. Uváděné náklady globálního oteplování přesahují údaje z předchozích studií, protože Sternova zpráva bere v úvahu množící se důkazy, že globální oteplování je nesmírně složitý a nelineární proces. Existuje tedy určitá pravděpodobnost, že může postupovat mnohem rychleji a v širším rozsahu, než se doposud předpokládalo.

Je dokonce možné, že studie ještě náklady značně podhodnocuje: klimatické změny totiž mohou vést například k větší variabilitě počasí, možnému zániku či významné změně Golfského proudu - což je hrozba zejména pro Evropu - a rychlému šíření nemocí.

Když jsem se v roce 1995 účastnil Mezivládního panelu o klimatických změnách - vědecké skupiny, která periodicky vyhodnocuje poznatky o globálním oteplování -, existovaly přesvědčivé důkazy, že koncentrace skleníkových plynů v atmosféře se od počátku průmyslové revoluce výrazně zvýšila, že k tomuto zvýšení významně přispěla lidská činnost a že to bude mít hluboké dopady na podnebí a hladinu moří. Ale jen málokdo tehdy tušil, že na severním pólu budou tát ledovce tak rychle, jak se dnes podle všeho děje.

Někteří lidé přesto namítají: Jelikož nevíme jistě, jak moc škodlivé globální oteplování bude, měli bychom proti němu dělat jen málo nebo vůbec nic. Nejistota by nás však měla, podle mého názoru, nutit spíše k razantnější akci než k nečinnosti. Jak říká jeden můj přítel z vědeckých kruhů: pokud jedete v autě, kterému mohou selhat brzdy, po horské silnici, blížíte se k útesu a kolem se snáší mlha, pojedete opatrněji, anebo méně opatrně? Globální oteplování je jedním z těch vzácných případů, u nichž se vědecká komunita obává budoucího vývoje více než běžná populace. Vědci již totiž nahlédli, co může budoucnost věstit.

Jak poznamenává Sternova zpráva, nejzranitelnější budou - jak je obvyklé - chudí lidé. Třetina Bangladéše se do konce tohoto století ocitne pod vodou. Maledivy a velké množství tichomořských států zcela zmizí: bude to Atlantida jedenadvacátého století.

Pro ekonoma je problém zjevný: znečišťovatelé nehradí škody, které napáchali, v plné výši. Znečišťování představuje globální externalitu nedozírných rozměrů. Rozvinuté země možná nechtějí Bangladéši a mizejícím ostrovním státům ublížit. Žádná válka by však nebyla ničivější.

S globální externalitou se lze nejlépe vypořádat prostřednictvím globálně dohodnuté daňové sazby. To neznamená zvýšení celkového zdanění, ale nahrazení některých současných daní v každé zemi daní za znečištění (případně za uhlík). Zdaňovat věci, které jsou špatné, například znečištění, má totiž mnohem větší logiku než zdaňovat věci dobré, jako jsou úspory nebo práce.

Ačkoliv americký prezident George W. Bush tvrdí, že věří v trh, v tomto případě vyzval k dobrovolné aktivitě. Využít sílu trhů - sílu tržních pobídek - je však mnohem smysluplnější než se spoléhat na dobrou vůli, zvláště když jde o ropné společnosti, které za svůj jediný cíl pokládají maximalizaci zisků bez ohledu na náklady pro ostatní.

Firma Exxon údajně financuje takzvané mozkové trusty, aby podkopala důvěru ve vědecký základ globálního oteplování, stejně jako kdysi tabákový průmysl financoval "výzkum" s cílem zpochybnit platnost statistických zjištění prokazujících spojitost mezi kouřením a rakovinou. Dokonce se zdá, že některé firmy tání ledovců v oblasti severního pólu vítají, protože se tím sníží náklady na těžbu ropy pod Severním ledovým oceánem.

Dobrou zprávou je, že existuje řada způsobů, jak prostřednictvím zdokonalených pobídek emise snížit - zčásti i odbouráním bezpočtu dotací na neefektivní činnosti. USA dotují etanol založený na kukuřici a uvalují clo na etanol založený na cukru; v daňových zákonech se ukrývají miliardové dotace ropným a plynárenským společnostem.

A co je nejdůležitější, cenové signály, které ukazují skutečné společenské náklady na energii získanou spalováním fosilních paliv, podnítí inovace a ochranu přírody. I malé změny v každodenních zvyklostech mohou znamenat obrovský přínos, pokud si je osvojí stamiliony lidí. Například již pouhá změna barvy střechy v teplých oblastech tak, aby odrážela sluneční záření, případně vysázení stromů kolem domu, to vše může vést ke značným úsporám energie spotřebované na klimatizaci.

Máme jen jednu planetu a měli bychom si ji chránit. Globální oteplování je riziko, jehož ignorování si prostě a jednoduše nemůžeme nadále dovolit.
(c) Project Syndicate 2006

www.project-syndicate.org

Joseph E. Stiglitz, nositel Nobelovy ceny za ekonomii, vyučuje ekonomii na Kolumbijské univerzitě. Byl předsedou Rady ekonomických poradců prezidenta Clintona a hlavním ekonomem Světové banky
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů