Úterý, 19. března 2024

Brusel stíhá Česko kvůli emisím

Brusel stíhá Česko kvůli emisím
Evropská komise se chystá potrestat Česko kvůli emisním povolenkám. Země podle Bruselu porušila evropské právo, takže s ní komise zahájila správní řízení.
O co přesně jde? Češi ani půl roku po vypršení závazného termínu neposlali do Bruselu svůj požadavek na příděl povolenek na emise oxidu uhličitého pro léta 2008 až 2012. Nepomohly ani upomínky bruselských úředníků.
Emisními povolenkami se Evropská unie snaží tlačit průmysl ke snižování skleníkových plynů. Každá členská země dostane v povolenkách přidělený objem emisí, jež smí vypustit do ovzduší. Státy pak povolenky rozdělí mezi firmy. Kdo svou kvótu nespotřebuje, může povolenky prodávat, velcí znečišťovatelé je naopak dokupují.
Systém funguje od loňska, zatím jsou přiděleny emise na první tříleté období, jež končí příští rok. Pro následující čtyřleté období měly členské země odevzdat své požadavky - takzvané národní alokační plány - do 30. června. Česko, ale i Rakousko, Dánsko, Maďarsko, Itálie a Španělsko své plány dosud neodevzdaly. Kdo povinnost nesplní, může skončit až před Evropským soudním dvorem, který mu vyměří pokutu.
"Její výši těžko odhadnout, zřejmě by se odvíjela od ceny povolenek," říká mluvčí ministerstva průmyslu Karolina Šůlová. Česká republika má přiděleny povolenky za desítky miliard korun ročně.

Plán zdržely volby
Česká příprava národního alokačního plánu se zdržela kvůli volbám a personálním změnám na ministerstvech. Tvrdí to alespoň zástupci resortů průmyslu a životního prostředí, jež jsou za plán zodpovědné. "Minulá vláda do konce června nepřijala žádné rozhodnutí a své nástupkyni nenechala ani náznak dohody ministerstev o podobě alokačního plánu, na jehož základě bychom mohli po volbách začít jednat," říká ministr průmyslu a obchodu Martin Říman.
Jeho úřad se na návrhu plánu dohodl s Ministerstvem životního prostředí až koncem října. "Do konce listopadu běží veřejné projednávání návrhu, po zapracování připomínek jej schválí vláda a hned poté může jít do Bruselu," říká mluvčí Ministerstva životního prostředí Šůlová. Odborníci se shodují, že bude-li plán v Bruselu do konce roku, nestihne Evropská komise k žádným sankcím vůči Česku přistoupit.

Spor o povolenky nekončí
Otázkou však je, zda bude konečná verze návrhu opravdu schválena tak hladce. Ministerstva se shodla na tom, že Česko v Bruselu pro příští období požádá o povolenky na 102 milióny tun emisí ročně. Je to o čtvrtinu víc, než kolik emisí české firmy vyprodukovaly loni. Povolenek je nyní na trhu přebytek, protože své příděly nevyčerpaly i jiné státy. Cena povolenek klesla na třetinu původní hodnoty, povolenka na tunu emisí CO2 se teď prodává zhruba za 9 eur.
Vývoj trhu s povolenkami posiluje argumenty ochránců přírody, podle nichž je třeba povolenek v příštím období vydat méně, aby to firmy nutilo investovat do snižování emisí. K tomuto názoru se čím dál víc kloní i Brusel. "Ohledně další fáze musíme přijmout restriktivnější pozici, abychom dostáli závazkům z Kjótského protokolu," prohlásil předseda Evropské komise Manuel Barroso. Německo tak už například přepracovalo svůj původní plán pro příští období a snížilo svůj požadavek o 17 miliónů tun emisí. Odborníci vesměs čekají, že pokud česká vláda svůj požadavek na 102 miliónů tun emisí ročně do Bruselu pošle, komise jí jej vrátí k přepracování, podobně jako se to nyní stalo Slovensku.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů