Pátek, 26. dubna 2024

České emise prý EK odmítne

České emise prý EK odmítne
Ministr životního prostředí si do Bruselu pojede pro odmítnutí alokačního plánu.

Odstupující česká vláda schválila návrh vydat povolenky na emise CO2 pro období 2008-2012 ve výši 101,9 milionu tun ročně. Je to o pět milionů tun ročně víc, než jsme měli přiděleno pro období 2005-2007. Odpůrci tohoto záměru tvrdí, že Evropská komise (EK) český Národní alokační plán odmítne.

"To vládní číslo považuji vysloveně za skandální," reagoval exministr životního prostředí Libor Ambrozek (KDU-ČSL). Uvedl, že když jeho vláda předložila první alokační plán, tak už ten byl kritizován za vysoký počet povolenek, ale tehdy nebyla známa přesná čísla skutečně produkovaných emisí CO2. Za loňský rok však ČR vykázala produkci emisí na úrovni 82 milionů tun. "Hra, že to komise stejně sníží, je nesprávná a ČR se měla k tomuto procesu postavit čelem," řekl. Nepochybuje o tom, že EK bude skutečně požadovat snížení. Podezřívá vládu, že se chce českým podnikům zalíbit, aby následně ukázala, že to byl zlý Brusel, kdo požadavek snížil.

ČSSD je v kritice ještě ostřejší. Pro obraznou facku do Bruselu a ostudu si prý pojede odstupující ministr životního prostředí Petr Kalaš, tvrdí stínový ministr životního prostředí Petr Petržílek (ČSSD). Navržený plán podle něj rovněž nemá nejmenší šanci na úspěch při projednávání v bruselské administrativě.

EKOLOGICKÉ ORGANIZACE jako je Hnutí Duha, Greenpeace a Centrum pro dopravu a energetiku ve společné tiskové zprávě Národní alokační plán kritizovaly a navrhly omezení exhalací na 78 milionů tun. Ambrozek má představu "někde pod 90 miliony tun" a Petržílek o úrovni kolem 95 milionů tun emisí ročně.

"Nárůst povolenek je v našem plánu minimální, asi 3,5 procenta, a vzhledem k předpokládanému růstu české ekonomiky v řádu kolem 5 procent je to minimum, které ČR potřebuje, aby tento růst nebyl limitován," hájí návrh ministr průmyslu a obchodu Martin Říman (ODS). Ví sice o tom, že Evropská komise dosud vrátila deset z jedenácti Národních alokačních plánů včetně toho slovenského, ale uvedl, že na české straně jsou argumenty pro obhajobu.

Nelze podle něj vycházet jen z jednoho údaje, a to za loňský rok, ale je třeba brát v potaz delší časovou řadu produkce emisí. "Dalším argumentem je, že je třeba krátit množství povolenek zejména těm zemím, které neplní Kjótský protokol. Z původní patnáctky zemí EU je jich třináct, my ho ale plníme," uvedl s tím, že například protokol neplnící Irsko obdrželo stejné množství povolenek na příští období jako má na nynější tři léta fungování systému.

Za argument rovněž považuje situaci ve středoevropské energetice. "Zásobujeme a budeme zásobovat elektrickou energií okolní deficitní ekonomiky, např. Slovensko, které by se bez importu naší elektřiny neobešlo ani v příštích letech," zdůraznil ministr. "Jak známo, v Bruselu se často rozhoduje jak na tureckém bazaru, takže uvidíme," dodal.

Brusel ovšem tlačí na to, aby státy žádaly o méně povolenek než v minulém období, aby celý systém zůstal důvěryhodný. Údaje za loňský rok totiž ukázaly, že vlády firmám obstaraly více povolenek, než kolik jich skutečně využily. Jejich cena se proto snížila na pouhých šest eur za tunu emisí.

AUTOR: JIŘÍ KOUDA
AUTOR: JOSEF PRAVEC
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů