Pátek, 26. dubna 2024

O biftecích a oteplování

O biftecích a oteplování
Hospodářské noviny 12. dubna pod titulkem "Jezte hovězí, bráníte globálnímu oteplování" publikovaly reportáž z besedy, na které společně vystoupili britský vicepremiér John Prescott a jeho český protějšek Martin Bursík. V předmětném článku je přitom uvedeno, že jsem si pochvaloval hovězí biftek, který se na večerní akci britské ambasády podával, a že jsem připomněl, jak významným emitentem skleníkového plynu metanu právě hovězí dobytek je. Má připomínka se ale nesla v přesně opačném duchu, než jak je v reportáži interpretována.

Poptávkou po hovězím mase totiž naopak počet krav zvyšujeme! (Což mně nevadí, ale přítomným věrozvěstům katastrofy globálního oteplování to mohlo chuť bifteku zkazit).

Ve stejném vydání novin také Miloš Čermák píše ve svém mediáři, že by zelení mohli jednou chtít zakazovat papírové noviny, protože se podle nich kvůli nim "pokácí denně devět tisíc stromů". Byl by to ale jen jejich další omyl. Poptávkou po papíru se totiž množství lesů v Evropě naopak zvyšuje! Zabití krávy a pokácení stromu je jen součástí procesu, na jehož začátku je zvýšená poptávka po produktu - a na konci větší množství dobytka i lesů. Šetření papíru proto naše lesy nijak nechrání. Stejně jako jedením hovězího nepřispějeme k omezení emisí skleníkových plynů.


Petr Mach, Centrum pro ekonomiku a politiku
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů