Pátek, 26. dubna 2024

Žebříček znečišťovatelů: vede Austrálie

Žebříček znečišťovatelů: vede Austrálie
Věci, ekonomové a další odborníci debatující tento týden ve španělské Valencii na velkém summitu o globálním oteplování, mají v rukou zatím nejsouhrnnější informaci o znečišťovatelích mezi elektrárnami po celém světě.

"Nejšpinavější" elektřinu podle ní produkují Australané. Na každého obyvatele země připadá jedenáct tun emisí oxidu uhličitého z tamních elektráren ročně. Následují Američané s devíti tunami a za nimi Britové.

Z údajů, které včera publikovala nová on-line databáze pro monitorování emisí (www.carma.org), experti sestavili i "černou listinu" elektráren, které produkují nejvíce oxidu uhličitého.

Ač České republice připadá, co se týká emisí na obyvatele, tradičně jedno z předních míst v Evropě, v první pětadvacítce "hříšníků" z řad elektráren nefiguruje.

Největším znečišťovatelem je elektrárna v tchajwanském městě Lun-čch', která ročně vypustí do ovzduší přes čtyřicet milionů tun oxidu uhličitého. V první dvacítce je i elektrárna v polském městě Belchatów a zařízení v německém Peitzu.

"Očekáváme, že tato data využijí investoři, banky, spotřebitelé i ekologové, a přinutí elektrárny spalovat méně uhlí a přikloní se k obnovitelným zdrojům," řekl stanici BBC vedoucí tohoto výzkumu David Wheeler.

Výsledky jsou založené na průzkumu padesáti tisíc světových elektráren, které provedlo nezávislé americké Centrum pro globální rozvoj (CGD). Právě elektrárny jsou největšími koncentrovanými zdroji skleníkových plynů.

Nová databáze také ukazuje, že rozvojové země mají stále mnohem nižší míru emisí než bohaté. Na průměrného Číňana připadají "pouze" dvě tuny emisí CO2 z elektráren ročně.

To se ale brzy změní. Čína do deseti let předběhne i Spojené státy a stane se největším znečišťovatelem na světě.

Skleníkové plyny považují vědci za jednu z hlavních příčin globálního oteplování. Nobelovou cenou za mír oceněný Mezivládní panel pro změny klimatu, zasedající ve Valencii, se v sobotu chystá vydat souhrnnou zprávu, jež má sloužit jako základ pro rozhodování institucí v boji s oteplováním.

Dohodnout se na znění dohody ale není snadné. USA jsou nadále proti, aby se v ní například objevil výraz "náhlé a nezvratné klimatické změny". Evropané naopak silnější výrazy podporují.

Britská vláda navíc včera publikovala svůj návrh "Zákona o změně klimatu", který má do půl roku stanovit právně vymahatelný limit na národní emise skleníkových plynů. Stane se tak zřejmě vůbec první zemí, která si podobný závazný cíl stanoví.


Největší znečišťovatelé
(emise CO2 z elektráren/obyv./rok)
1. Austrálie 10,0 t
2. USA 8,2 t
3. Británie 3,2 t
4. Čína 1,8 t
...Česko 1,4 t
"Černé" elektrárny (t CO2/rok)
1. Lun-Čch', Tchajwan 41 300 000
2. PorJong, J. Korea 37 800 000
3. Tuen Mun, Čína 35 800 000
....Prunéřov, ČR 9 479 877
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů