Pátek, 26. dubna 2024

Boj se změnou klimatu má cestovní mapu

Boj se změnou klimatu má cestovní mapu
Dvoutýdenní maraton, který absolvovali delegáti konference o klimatických změnách, málem skončil krachem. Když Američané po vypršení páteční lhůty pro jednání oznámili, že nepřijímají ani poslední kompromisní návrh dohody, sál je odměnil nesouhlasným bučením. Krátce poté jim ale zatleskal.

"Připojujeme se ke konsensu ostatních," sdělila na závěrečném sobotním zasedání vedoucí americké delegace Paula Dobriansky.

Maraton doběhl a téměř 190 signatářských zemí má před sebou "cestovní mapu", která by měla zajistit globálnější omezování škodlivých emisí. Poprvé se totiž do projektu zapojil jejich největší producent, USA, a vážněji ho mají brát i další velcí znečišťovatelé Čína a Indie.

"Strhli jsme berlínskou zeď v boji s klimatickými změnami, jež stála mezi bohatými a chudými státy," řekl Yvo de Boer, šéf sekretariátu OSN pro klima.

Promarněná příležitost?

Ochránci životního prostředí ovšem nijak nadšeni nejsou a konferenci na indonéském ostrově Bali označují za další promarněnou příležitost. Nic opravdu závazného tam totiž nepadlo.

Začíná dvouletý proces jednání, na jehož konci má být jasnější plán, jak zpomalit postup klimatických změn. V roce 2009, na příštím významném fóru, by měla být na stole smlouva, která o několik let později nahradí dosud nejvýznamnější dokument, Kjótský protokol.

Na rozdíl od něj budou ve hře i Američané a stejně jako další rozvinuté státy mají počítat s omezováním emisí. Příští smlouva ale nebude nutně obsahovat závazné limity. V tom neprošel návrh Evropské unie, která narazila nejen na odpor USA, ale i Kanady nebo Japonska.

Ještě neurčitěji byl ovšem na Bali formulován příspěvek rozvojových zemí. Žádá se po nich, aby podnikly "akci" ke snížení emisí a alespoň přislíbily nějaké škrty.

Bohatí i chudí

Za to budou dostávat moderní, "čisté" technologie - a dočkají se prý kompenzací i za to, že přestanou mýtit lesy, které zmírňují skleníkový efekt. Bohaté země a firmy by také mohly žádat o "kredity" za ochranu lesů v rozvojovém světě.

Mnozí delegáti tvrdili, že odjíždějí z Bali spokojeni.

"Jsem hluboce vděčný členským zemím, že projevily ducha kompromisu," řekl agentuře Reuters generální tajemník OSN Pan Ki-mun.

"Je to významný posun na cestě ke globální spolupráci na ochranu klimatu," uvedl vedoucí české výpravy, ministr životního prostředí Martin Bursík.

Předzvěstí komplikací v dalších rozhovorech je mimo jiné vyjádření Spojených států, které mají k dohodě z Bali stále značné výhrady.

"Vyjednávači musí dát v příštích letech dostatečný důraz na roli, jakou by měli hrát větší producenti škodlivých emisí mezi rozvojovými zeměmi," řekla mluvčí Bílého domu Dana Perinová.

I přes ústupek, který Washington udělal na poslední chvíli, sklidil kritiku ekologických aktivistů, podle nichž hlavně Američané zabránili závaznějšímu vyznění konference.

"Je to velmi slabá dohoda. Je jasné, že Spojené státy se nenaučily brát ohled na mínění světové komunity," soudí indická aktivistka Sunita Narainová.

A to nejtěžší teprve přijde, poznamenávají analytici.

"Rozdělit spravedlivě břemeno nákladů v boji s klimatickými změnami mezi největší znečišťovatele ovzduší a zbytek světa bude jeden z nejsložitějších diplomatických hlavolamů v historii," píše Reuters.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů