Úterý, 19. března 2024

Důležitý vzkaz podnikatelům: Dejte přednost ekologičtějším vozům

Důležitý vzkaz podnikatelům: Dejte přednost ekologičtějším vozům

Vláda dnes poslala důležitý vzkaz podnikatelům, kterým říká: Dejte přednost vozům, šetrnějším k ovzduší a ke klimatu, ušetříte nejen na pohonných hmotách, ale i na dani. Na svém dnešním zasedání totiž schválila na návrh ministra financí novelu zákona o silniční dani, která zvýhodňuje auta s nižšími emisemi a alternativním pohonem. „Je to silný ekonomický impuls k postupné obměně vozového parku za novější automobily s nižšími emisemi a alternativním pohonem. Pomůže to také snižovat prachové emise v českém ovzduší i emise skleníkového CO2,“ přivítal rozhodnutí vlády ministr životního prostředí Martin Bursík.

 

Dosud zákon od povinnosti platit silniční daň osvobozoval pouze elektromobily. Podle dnes schváleného návrhu se toto zvýhodnění rozšiřuje také na vozidla na hybridní pohon, auta na LPG, zemní plyn (CNG) a vysokoprocentní směsi biopaliv (tzv. flexi-fuel vozidla, používající například palivo E85 – směs 85 % bioetanolu a 15 % benzinu). „Věřím, že to bude silná motivace pro mnohem vyšší využívání nových technologií a alternativních pohonů v dopravě. To znamená snížení spotřeby ropných paliv, snížení emisí CO2, ale také pevných částic,“ komentuje schválený materiál náměstek ministra životního prostředí pro ochranu klimatu a ovzduší Aleš Kuták.

 

Nižší daň budou platit rovněž majitelé nových vozů – ty totiž splňují přísnější emisní normy. První tři roky provozu budou za své auto platit o 48 % nižší sazbu, další tři roky bude sleva 40%. Naopak majitelé automobilů, starších než 18 let (uvedených do provozu před rokem 1990) budou platit o 25 % více. „Stáří vozového parku v ČR je v porovnání s Evropou neuvěřitelně vysoké, což se projevuje jak v kvalitě ovzduší, tak na bezpečnosti silničního provozu,“ říká náměstek Kuták.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů