Pátek, 26. dubna 2024

Tetra Pak vyzval EU ke stanovení norem pro snižování emisí CO2

Tetra Pak vyzval EU ke stanovení norem pro snižování emisí CO2

Je potřeba zavést mezinárodní evropské normy a pravidla pro průmysl a spotřebitele

Brusel, 1. února, 2008 – Společnost Tetra Pak, lídr na trhu zpracování a balení potravin, dnes vyzvala zákonodárce Evropské unie a zástupce obalového průmyslu, aby zvolili společný postup pro snižování emisí CO2.

 “Potřebujeme mezinárodně schválená pravidla a vědecky podložené normy, abychom mohli určit množství emisí na daný druh balení nebo výrobku a podle toho se řídit,” zdůraznila Erika Mink, ředitelka pro životní prostředí společnosti Tetra Pak na konferenci na téma Snižování emisí skleníkových plynů pořádané Evropskou komisí.

Erika Mink poukázala na skutečnost, že za posledních deset let obalový průmysl ušetřil 25 milionů tun CO2. Zároveň zdůraznila, že je v silách obalového průmyslu nadále produkci CO2 snižovat, a to díky dobrovolným dohodám, partnerství s klíčovými organizacemi a vlastním odhodláním.

Iniciativy společnosti Tetra Pak

V rámci programu Záchrany světového klimatu (Climate Savers´ Programme) iniciovaného Světovým fondem na ochranu přírody (WWF) se Tetra Pak zavázal snížit emise CO2 v období 2005 až 2010 o 10 %, což znamená o 40.000 tun v celosvětovém měřítku. Tetra Pak je také partnerem kampaně Evropské komise na podporu udržitelné spotřeby energií Sustainable Energy Europe Campaign.

Další prioritou společnosti Tetra Pak je používat pro své obaly co nejvíce obnovitelných materiálů, a tím dále snižovat produkci CO2. Již nyní se v průměru 75 % obalů od firmy Tetra Pak vyrábí z obnovitelných zdrojů - ze dřeva, a firma si klade za cíl zvýšit toto procento nahrazením neobnovitelného materiálu materiálem obnovitelným. “Naším cílem je nabídnout obalová řešení s nejnižší produkcí CO2 v našem tržním segmentu,“ řekla Mink.

Recyklace, která snižuje emise skleníkových plynů díky tomu, že odpad neskončí na skládce, je další klíčovou prioritou pro Tetra Pak, který v současné době recykluje ročně 21 miliard kartonů. Toto množství by mělo každoročně stoupnout o 1 miliardu.
V Evropě se 30 % všech nápojových kartonů díky recyklaci přemění na nové papírové výrobky, čímž se ušetří každoročně asi 300.000 tun CO2.

O firmě Tetra Pak

Firma působí na více než 165 trzích a zaměstnává přes 20 000 zaměstnanců. Pevně věří v odpovědné vůdčí postavení s cílem dosažení rentabilního růstu v souladu
s ekologicky orientovaným udržitelným rozvojem a občanskou zodpovědností.

Tetra Pak pečuje o své zákazníky a dodává jim technologická řešení pro zpracování a balení potravin. Soustřeďuje své úsilí na inovace v souladu s potřebami spotřebitelů, výrobců a maloobchodu. Filozofií společnosti Tetra Pak je podílet se na výrobě bezpečných potravin dostupných všude a pro všechny.

Mezi nejvýznamnější zákazníky v České republice patří společnosti Madeta, Pragolaktos, Linea Nivnice, Mlékárna Kunín, Olma Olomouc, Kofola.

Více informací o společnosti Tetra Pak najdete na www.tetrapak.com.

Informace o ochraně životního prostřední najdete na : www.tetrapak.com/environmentalperformance

Kontakt: 

Hana Zmítková

Tetra Pak ČR, tel: 26100717, email: hana.zmitkova@tetrapak.com

Hana Miencilová

AMI Communications, tel: 23 412 4112, email: hana.miencilova@amic.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů