Pátek, 26. dubna 2024

Tábor zasypaly černé mazlavé saze

Tábor zasypaly černé mazlavé saze
 TEPLÁRNY ZNEČIŠŤUJÍ OVZDUŠÍ Jako největšího znečišťovatele ovzduší považují Jihočeši teplárny spalující uhlí. Za pravdu jim dává ministerstvo životního prostředí. Ředitelé tepláren zase oponují, že daleko větší negativní vliv mají domácí kotelny. Ty prý ale nikdo nekontroluje.

Jižní Čechy - Černé, až centimetr velké mazlavé saze zašpinily v Táboře o víkendu automobily i okna a střechy domů. Příčina? Na teplárenském kotli se objevila závada a komín chrlil tyto nečistoty do ovzduší. Některé automobily byly špinavé ještě včera odpoledne.

Když se lidé v městských částech Kouřimov a Blanické předměstí o víkendu probudili a šli ke svým vozům, nevěřili svým očím. Vypadalo to, jakoby na jejich auta někdo vysypal kbelík sazí.
"Byly naprosto všude. Na autech, parapetech oken, na plotě, venkovních lavičkách i na průhledné střeše pergoly," rozčiloval se včera František Růžička, jeden z obyvatel ulice U Cihelny, která je v blízkosti Teplárny Tábor. Celou neděli prý strávil mytím automobilu i zahradního domku.

Teplárna chybu přiznala Teplárna okamžitě sobotní a nedělní problémy přiznala. Saze spadly v lokalitách od Černých mostů až po Čekanice. K jakým konkrétním problémům na kotli došlo, ale neřekla.

"Žádáme obyvatele, kterým vznikla škoda, aby co nejdříve kontaktovali sekretariát teplárny. Všechna hlášení o škodě vyřešíme s naší pojišťovnou. Umytí znečištěných vozidel zaplatíme po předložení dokladu s datem do 15. února," řekl ředitel a předseda představenstva teplárny Jiří Schacherl. Dodal, že teplárna už udělala opatření, aby se porucha neopakovala. Podnik proplatí jen mytí automobilů lidí ve čtvrtích, kam saze dopadly.

MF DNES zjistila, že problémy v teplárně vznikly v sobotu u kotle na spalování kapalného paliva. Nejprve se ho nepodařilo třikrát zapálit, protože měl špatný tlak spalovacího vzduchu. Po rozebrání, vyčištění a následném zapálení se ale dostaly do komína saze.

To se opakovalo ještě v neděli, kdy se zasekly ventily regulující přívod paliva do hořáků a to se špatně spalovalo. Kotel je teď mimo provoz a čeká na odbornou revizi. Teplárna chce v nejbližší době spustit kotel nový.

Lidé si své automobily většinou umyli na dvorcích rodinných domků, do myčky jel jen málokdo. To ostatně potvrzují i majitelé čerpacích stanic, které tyto služby nabízejí. "Nárůst zákazníků nebyl nijak dramatický," sdělil například vedoucí čerpací stanice v Soběslavské ulici Libor Kousal.
Teplárny na uhlí přitom vnímají už tradičně Jihočeši jako největší znečišťovatele ovzduší. Dokonce to potvrzují i informace ministerstva životního prostředí, které pravidelně zveřejňuje firmy vypouštějící nejvíc jedů. "Vypouštějí nejvíc plynů způsobujících kyselé deště a dalších vyvolávající skleníkový efekt," uvedl Jindřich Petrlík, vedoucí kampaně Bezpečnost bez jedů sdružení Arnika.
Arnika z těchto firem sestavuje žebříčky největších znečišťovatelů. Ačkoliv nepřekračují limity norem, vypadají hodnoty hrozivě. "Čísla jsou zavádějící. Je třeba je vydělit počtem domácností, které zásobujeme teplem," míní šéf strakonické teplárny Aleš Seitz.

Ředitelé jihočeských tepláren tvrdí, že mnohem víc zamořují vzduch domácí kotelny. Ty ale nikdo nekontroluje. "Máme na sedm tisíc odběratelů včetně domácností a podniků. Je jasné, že zplodiny z jednoho místa jsou potom velké," dodal Seitz.

Vymění zastaralé kotle Strakonická teplárna modernizuje provoz od roku 1989. Za tu dobu do ní investovala tři čtvrtě miliardy korun. Zaměřuje se na snižování vypouštění oxidů kyslíku, dusíku a síry. Také na zamezení ztrát v rozvodech tepla, protože tím zase snižuje množství spáleného uhlí. Od roku 2010 bude měnit některé zastaralé kotle.

Podle odborníka na energetiku Josefa Bubeníka budou limity znečišťování ovzduší stále přísnější. Česko musí například počítat s takzvaným štítkováním aut na vypouštění kysličníku uhličitého, které vymyslela Evropská komise. Kdo bude mít na štítku hodnoty změřených zplodin vyšší, bude platit větší daně.

"Do roku 2020 by mělo v celé Unii platit, že deset procent energie se vyrobí z biopaliv," poznamenal Bubeník.

***

* Nejvíce znečišťovaly vzduch v Jihočeském kraji v roce 2006 Teplárna České Budějovice Teplárna v Plané nad Lužnicí Teplárna Strakonice Fronius Český Krumlov Groz-Beckert České Budějovice Ege České Budějovice Zdroj - Ministerstvo životního prostředí
Zdroj:Mladá fronta Dnes
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů