Pátek, 26. dubna 2024

Soutěž Zlínská CO2 liga ve školním roce 2007/8

Soutěž Zlínská CO2 liga ve školním roce 2007/8

Co bylo cílem soutěže?
Cílem soutěže Zlínská CO2 liga bylo zprostředkovat veřejnosti informace o globální změně klimatu v souvislosti s problematikou energie a o způsobech, kterými lze klima chránit. Tuto regionální soutěž – omezenou územím Zlínského kraje - pořádá ZO ČSOP Veronica | Centrum Veronica Hostětín společně s Energetickou agenturou Zlínského kraje.

Komu byla soutěž určena?
Do soutěže se mohl přihlásit tým, který byl tvořen alespoň dvěma partnery. Prvním byli žáci a studenti škol (2. stupeň ZŠ, SŠ), duhým pak mohla být domácnost, obec, veřejná instituce či podnik.
Soutěž byla zaměřena také na praktická opatření úspor energie, a proto každý tým přihlásil do soutěže kromě svých členů také budovu|sídlo za každou partnerskou skupinu.

Jak probíhala?
Soutěž byla vyhlášena pořadatelem 22. října 2007.
Od obdržení soutěžního zadání až do 30. dubna 2008 zpracovávaly týmy soutěžní zadání a využívaly možnosti průběžných konzultací s organizátory soutěže. Do 11. února 2008 tým odevzdal tzv. meziúkol (byl to menší, samostatný úkol – vyhledávání instalací obnovitelných zdrojů energie v okolí přihlášeného týmu). Odevzdání meziúkolu bylo podmínkou pro setrvání v soutěži.
V únoru 2008 proběhl seminář pro přihlášené týmy v Hostětíně a jeho součástí byla exkurze po modelových ekologických projektech, školení (psaní tiskové zprávy), konzultace soutěžního zadání a další program zaměřený na obnovitelné zdroje energie.
Vyvrcholením soutěže byla konference, která se konala ve vzdělávacím středisku Centrum Veronica v Hostětíně 4. června 2008 a na kterou byly pozvány nejlepší týmy. Před odbornou komisí prezentovaly své projekty a ta poté rozhodla o konečném pořadí.

Jaké úkoly byly řešeny?
Přihlášené týmy vypracovaly 5 úkolů do jednoho uceleného projektu.
Žáci a studenti pátrali ve svých obcích a městech po zařízení, které obnovitelný zdroj energie využívá a po dohodě s majitelem jej popsali.
Poté zjistili spotřebu energie v budově školy a vypočítali jaké množství emisí CO2 tato budova vyprodukuje. Stejným postup provedli u partnera svého týmu.
Dalším krokem bylo navrhnout opatření, které by spotřebu energie snížilo a snažit se jej také realizovat.
Závěrem připravili informační kampaň o snižování spotřeby energie a ochraně klimatu. V kampani nechyběly zveřejněné články v novinách, dotazníky, besedy na školách atd.

Kdo byl do soutěže přihlášen?
Do soutěže bylo přihlášeno 14 týmů (121 žáků a studentů, 14 pedagogů a 17 partnerů), 3 týmy odstoupily v průběhu soutěže a další 3 se neprobojovaly na konferenci. Všichni, kteří zpracovali celý projekt, byli oceněni.
Hlavní cenou byl jednodenní výlet do lanového centra ve Zlíně a exkurze (a praktické vyzkoušení) na koupaliště v Rusavě, které má vodu vyhřívanou solárním systémem. Další cenou byl výukový program dle výběru v Centru Veronica Hostětín.

Kdo zvítězil?
O první místo se podělila ZŠ Luhačovice (tým Laboranti) a SPŠ stavební Valašské Meziříčí (tým Valmezáci). Na druhém místě se umístila ZŠ Zlín-Želechovice (tým Ohnivá sluníčka). Třetí příčku obsadila ZŠ Kvasice (tým Koumáci) a další tým ZŠ Luhačovice (tým SGO, s.r.o.).
Tým Laboranti: Marie Jálová, Veronika Konečná, Zdeňka Semelová vedené paní učitelkou Ing. Lenkou Peléšková. Jejich partnerem v soutěži byla domácnost paní Zdenky Kutinové.
Tým Valmezáci: Jiří Bury, Stanislav Fojtů, Petr Jambor, David Spurný vedení panem učitelem Ing. Petrem Vobořilem. Partnerem jim byl Městský úřad Valašské Meziříčí.
Tým Ohnivá sluníčka: Tereza Malaníková, Terezie Molková, Silvie Valeriánová, Monika Zuzaníková, Coufalíková Nikola vedené paní učitelkou Mgr. Blankou Cupákovou. Partnerem jim bylo občanské sdružení Zelené bydlení zastoupené Helenou Frkalovou.
Pro zajímavost: nejvíce partnerů měl tým SGO, a to 3 domácnosti a Městskou knihovnu Luhačovice. Naopak Ryškovky si jako jediní vybrali výrobní podnik: Linea Nivnice.

Soutěž byla financována z programu Environmental Activities Grant Program společnosti Toyota Motor Corporation.

Zdroj: http://hostetin.veronica.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů