Pátek, 26. dubna 2024

Francouzský parlament odhlasoval přísný ekologický zákon

Francouzský parlament odhlasoval přísný ekologický zákon

Pokud nový ekologický zákon projde senátem a rukama prezidenta bez úhony, bude mít Francie jeden z nejpřísnějších zákonů na ochranu životního prostředí na světě.

Francouzský parlament v úterý většinově schválil zákon, který upravuje normy pro vypouštění skleníkových plynů a nařizuje úsporná energetická opatření. Zákon je mnohem přísnější než normy a omezení prosazené Evropskou unii.

Zákon například slibuje snížit emise plynů se skleníkovým efektem do roku 2050 o 75 procent ve srovnání s hodnotami z roku 1990. Francouzi do dvou let nekoupí v obchodech klasické žárovky a od roku 2012 se budou moci stavět jen energeticky úsporné budovy. Podíl obnovitelných energií na spotřebě má do roku 2020 činit 23 procent.

Množství odpadu domácností se má v průběhu pěti let snížit o pět kilogramů na osobu a rok. O 15 procent má do roku 2012 klesnout množství zbytkového odpadu určeného ke spálení či umístění ve skládkách. Půda využívaná k ekologickému zemědělství by měla v roce 2012 zabírat šest procent celkové plochy, v roce 2020 pak dvacet procent.

Francouzský ministr životního prostředí Jean-Louis Borloo označil dnešní hlasování za historické. Podle něho jde o nezbytný zákon pro Evropu, navíc v době, kdy Evropa a některé části světa váhají nad tím, jakým směrem se ubírat. Podotkl, že na textu zákona, který prošel 350 pozměňovacími návrhy, se podíleli vedle poslanců také zástupci průmyslu, odborů, nevládních organizací, měst a státních úřadů.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů