Pátek, 26. dubna 2024

Ve Valašském Meziříčí se bude dlouhodobě měřit znečištění ovzduší

Ve Valašském Meziříčí se bude dlouhodobě měřit znečištění ovzduší

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Valašskomeziříčští zastupitelé vyčlenili z rozpočtu částku 1,4 milionu korun, která poslouží na dlouhodobé měření znečištění ovzduší organickými látkami. Mluvčí města Josef Beneš agentuře Mediafax řekl, že projekt potrvá do roku 2012.

Samotné měření by mělo být zahájeno v příštím roce, letos chce radnice vybrat dodavatele měření a diskutovat o volbě nejvhodnější lokality.

"Peníze jsme měli v rozpočtu už loni. Podnik Deza, jehož činnost má pravděpodobný dopad na toto znečištění, ale počátkem minulého roku významně utlumil výrobu. Z tohoto důvodu jsme dlouhodobé měření odložili. Zástupci města, firmy Deza a odborníci na danou problematiku ale před dvěma měsíci doporučili, aby se měření konalo," sdělila místostarostka Dagmar Lacinová (ČSSD).

Dosud měřila radnice znečištění ovzduší jen jednorázově několik dnů. "Zvolený interval poskytne objektivní obraz o skutečném znečištění. Výsledky budou navíc porovnatelné se záznamy monitorovací sítě Českého hydrometeorologického ústavu," podotkl vedoucí odboru životního prostředí Rostislav Frydrych.

Projekt skončí v roce 2012 sumarizací a vyhodnocením výsledků, zpracováním závěrečné zprávy a její veřejnou prezentací. Na dotaz, zda by se na financování měření neměla podílet také společnost Deza, místostarostka odpověděla, že by mohlo vzniknout podezření z ovlivňování měření. Proto se radnice rozhodla akci hradit výlučně ze svých zdrojů.

Zdroj: zlin.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů