Pátek, 26. dubna 2024

Plzeň poskytne dotace na změnu vytápění domácností

Plzeň poskytne dotace na změnu vytápění domácností

Plzeň se opět po letech vrací k programu, jenž má pomoci zlepšovat kvalitu ovzduší ve městě. Radnice poskytne v příštím roce dotace lidem na lokální topeniště s ekologicky šetrnějším vytápěním. Město už v minulosti podporovalo obyvatele, kteří v domácnostech přecházeli z topení tuhými palivy na jiné nízkoemisní způsoby. Nyní se k projektu město vrací a program otevírá zatím na rok. Potom se zájem lidí vyhodnotí, řekla ČTK radní pro životní prostředí Irena Rottová (ODS).

"Rozhodli jsme se vrátit k programu, který už tady párkrát proběhl. Hlavně se to týká okrajových čtvrtí města, protože v centru a ve větších obvodech je to už vyřešené," konstatovala radní. Podobnou podporu město poskytovalo v letech 1994 až 1998. Tehdy radnice vyřídila 2600 žádostí a podpořila ze svého rozpočtu změnu způsobu vytápění u 3822 bytů v celkové výši 26,8 milionu korun. V posledních letech zájem domácností klesal. "Vzhledem k tomu, že se rozvíjejí okrajové části, staví se nové domy, uvidíme, jak velký bude zájem," poznamenala Rottová.

Dotace mají motivovat lidi k pořizování jiných topenišť než na tuhá paliva. Od města mohou nyní v programu na nově vzniklá topeniště získat dotaci až do poloviny pořizovacích nákladů, maximálně však do 30.000 korun. Roční náklady pro město se podle Rottové odhadují na zhruba 840.000 korun. V Plzni je v současné době přibližně 1400 bytů s vytápěním na tuhá paliva.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů