Pátek, 26. dubna 2024

Na Vysočině se příští rok zlepší sledování čistoty vzduchu

Na Vysočině se příští rok zlepší sledování čistoty vzduchu

Na Vysočině se od poloviny příštího roku podstatně zvýší sledování čistoty vzduchu. Další měření vedle státního monitoringu zaplatí kraj. Z iniciativy kraje se bude kvalita ovzduší po dobu pěti let střídavě měřit na 24 místech Vysočiny. Výsledky budou dostupné i obyvatelům a radnicím, řekl dnes novinářům krajský radní Zdeněk Ryšavý. Kraj teď vybere firmu, která měření zajistí. Celkový rozpočet projektu bude do šesti milionů korun.

O Vysočině se říká, že má nejlepší ovzduší v Česku. Potvrzuje se to i nyní, kdy obyvatele v jiných částech země trápí smog. Na Vysočině jsou podle Ryšavého limity škodlivin překračovány jen výjimečně a krátkodobě. "Naštěstí nemáme takové problémy jako Ústecko nebo Moravskoslezský kraj, nicméně hlavní průmyslové lokality svoje problémy s jednotlivými škodlivými látkami mají," vysvětlil radní důvody chystaného projektu.

Na Vysočině nyní podle Ryšavého fungují tři plnohodnotné měřicí stanice, v Jihlavě, ve Žďáru nad Sázavou a Košeticích. "Naším cílem je zmapovat celé území kraje," řekl radní. Další tři měřicí stanice by měla zajistit firma, která získá krajskou zakázku. Stanice se budou vždy po osmi týdnech stěhovat, celkem se bude měřit ve 24 sídlech. Budou to hlavně obce s rozšířenou působností. Podle Ryšavého by se například také měly porovnat plynofikované obce s těmi, kde se v domácnostech topí jen uhlím a dřevem.

Sledovat se budou oxidy dusíku, síry a dusíku, částice prachu a v Jihlavě i dioxiny. Radnice si mohou zadat měření i specifické škodliviny, z níž mají obavy kvůli druhu průmyslové výroby na svém území. Za takové měření nad rámec krajského projektu si ale města budou muset připlatit.

Krajský projekt navazuje na nedávný monitoring kvality ovzduší v Jihlavě. Z něj vyplynulo, že za znečištění mohou jak velké závody, tak i doprava a lokální topeniště. Aktuální výsledky krajského měření budou přístupné na internetu, mohou být také přenášeny na světelný informační panel na radnicích či ve školách. Dlouhodobé výsledky mají sloužit jako podklad k plánování rozvoje míst v kraji. Ukáže se i to, zda se jednotlivé průmyslové zóny mohou dál rozvíjet, aniž by byly překračovány stanovené limity vypouštěných škodlivin. Monitoring potrvá do půlky roku 2017.

Věra Stejskalová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů