Pátek, 26. dubna 2024

Kvůli obchodu s bionaftou se rýsuje spor mezi EU a USA

Kvůli obchodu s bionaftou se rýsuje spor mezi EU a USA
Mezi Spojenými státy a Evropou se vyhrocuje spor kolem obchodu s bionaftou. Evropští producenti požádali Brusel o uvalení kárných dovozních cel na bionaftu ze Spojených států a naopak jejich rivalové z USA říkají, že na to odpoví stížností u svých úřadů. Evropská asociace producentů bionafty European Biodiesel Board (EBB) požádala Evropskou komisi, aby na dovoz z USA uvalila kárná cla kvůli dumpingu a neférovým dotacím.

EBB uvádí, že kvůli tomu dramaticky stoupl dovoz bionafty z USA a odvětví v Evropě tím trpí. Mezinárodní obchod s biopalivy obecně roste díky poptávce po alternativě k fosilním palivům, která má snížit emise skleníkových plynů a zpomalit oteplování planety.

Podle EBB ale dotace na americký biodiesel B99 porušují pravidla Světové obchodní organizace (WTO). Viceprezident obdobné americké organizace National Biodiesel Board Manning Feraci na to odpověděl, že evropští výrobci již těží z obchodních bariér. Podle něj je evropská specifikace bionafty diskriminační a také ji označil za porušování pravidel WTO.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů